Snel vaste baan voor onvrijwillige flexwerker

Met dank overgenomen van M.I. (Mariëtte) Hamer i, gepubliceerd op dinsdag 1 november 2011.
Snel vaste baan voor onvrijwillige flexwerker
Bron: Partij van de Arbeid

De PvdA wil dat mensen die onvrijwillig flexwerken zo snel mogelijk kunnen doorstromen naar een vast contract. Meermalen heb ik me kritisch uitgelaten over flexibele contracten aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Niet onterecht, zo bevestigt nu ook wetenschappelijk onderzoek in opdracht van vakcentrale FNV. We wisten al dat flexibel werk lang niet altijd voordelig is voor de werknemer, nu blijkt ook nog dat het op termijn geen voordeel oplevert voor de economie of het bedrijfsleven.

De werkgelegenheid groeit niet, er zijn meer ongevallen op het werk en gezondheidsrisico’s voor de werknemers worden groter. Werknemers hebben sowieso bijna geen baat bij flexibele contracten. De kans dat de wensen van werknemers aansluiten bij een flexibel contract is minimaal, vaak is het onzekere contract onvrijwillig. Ook blijkt dat veel flexwerkers van de ene flexbaan naar de andere flexbaan moeten hoppen zonder uitzicht op een vast contract. Dat vind ik stuitend. Deze mensen hebben vaak geen andere keuze dan dit soort onzekere dienstverbanden aan te gaan.

Tel daarbij op dat werkgevers zelden in deze mensen investeren, waardoor het ze ontbreekt aan opleidingsmogelijkheden en kansen tot ontplooiing, en het is duidelijk dat dit een vicieuze cirkel is. Ik zou graag willen dat werkgevers hun personeel de kans geven om het beste uit zichzelf te halen, zodat ze wanneer de wens er is kunnen doorgroeien naar een andere baan.

Met flexibele contracten is dat nagenoeg uitgesloten en wordt in een breder perspectief ook de concurrentiekracht van Nederland beschadigd. Als we als economie willen blijven meetellen is de wildgroei aan onvrijwillige flexcontracten geen goed idee. Geef mensen liever een echte keuze, zodat iedereen het beste uit zichzelf kan halen en Nederland stevig overeind blijft.

  • Wat is de reactie van de minister dat door fors in te zetten op goedkope flexibele krachten er te weinig wordt geïnvesteerd in opleiding en training, wat op lange termijn de concurrentiepositie van het bedrijfsleven schaadt?
  • Wat is de reactie van de minister dat als we op deze wijze doorgaan Nederland economische schade oploopt? Wat gaat de minister doen om deze trend te keren?
  • Hoe gaat de minister er voor zorgen dat er meer wordt geïnvesteerd in training en opleiding van flexkrachten?
  • Hoe gaat de minister er voor zorgen dat flexkrachten niet zoals nu ongewenst in de flexibele schil blijven hangen, maar gaan doorstromen naar vaste contracten?
  • Wil de minister de uitkomsten van deze rapportage meenemen in het onderzoek van de minister naar flexwerk aan de onderkant van de arbeidsmarkt, waarvan aan de PvdA is toegezegd dat het eind 2011 naar de Kamer wordt gestuurd?