Schriftelijke vragen gesteld over de sluiting van logeerhuizen voor kinderen met psychische problemen

Met dank overgenomen van L.Th. (Lea) Bouwmeester i, gepubliceerd op dinsdag 25 oktober 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lea Bouwmeester

Vandaag heb ik schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar aanleiding van twee artikelen in De Trouw.

De vragen kunt u hieronder lezen en worden binnen 3 weken beantwoord.

Vragen van het lid Bouwmeester (PvdA) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de sluiting van logeerhuizen voor kinderen met psychische problemen

1.

Kent u de berichten ‘Logeerhuizen met sluiting bedreigd’ en ‘Bruce kan niet naar vrienden’? 1)

2.

Deelt u onze mening dat logeerhuizen voor kinderen met psychische problemen, waar bijvoorbeeld kinderen met een autistische stoornis een weekend per maand kunnen logeren, zowel een noodzakelijke ontlasting van de ouders zijn als een mogelijkheid voor de kinderen om sociale contacten op te doen?

3.

Wat vindt u van het feit dat in het hele land dit soort logeerhuizen aan het eind van dit jaar hun deuren zullen sluiten?

4.

Wat is de reden dat instellingen nog wel het verblijf van de kinderen in logeerhuizen vergoed krijgen, maar straks slechts gedeeltelijk de begeleiding door betaalde krachten? Bent u van mening dat kinderen op halve kracht begeleid kunnen worden?

5.

Zijn er alternatieven voor deze logeerhuizen die zowel de ouders ontlasten als de kinderen een mogelijkheid geven sociale contacten op te doen? Zo ja, waar bestaan die alternatieven uit? Zo nee, verwacht u dat sluiting van logeerhuizen er toe zal leiden dat kinderen weer sneller naar de dagbehandeling in de psychiatrie zullen gaan, zoals voorspeld wordt door mensen uit het veld? Zo nee, waarom niet?

6.

Wat zijn de kosten van een dagbehandeling van een kind in een GGZ-instelling?

Wat zijn de kosten van een dag verblijf in een logeerhuis?

7.

Zijn er cijfers bekend van het ziekteverzuim van ouders met een kind met een psychiatrische aandoening? Zo ja, wat zijn deze cijfers?

8.

Is er een verschil in tarieven voor logeerhuizen voor kinderen met psychiatrische aandoeningen en andere groepen zoals verstandelijk gehandicapten? Zo ja, wat is de reden van het verschil in tarieven?

9.

Zijn er mogelijkheden voor logeerhuizen in de GGZ om met andere regels of andere organisatievorm voort te bestaan met lagere tarieven voor de zorg? Zo ja, welke mogelijkheden ziet u?

  • 1) 
    Beide artikelen Trouw 22 oktober 2011