Schriftelijke vragen gesteld over de alcoholverkoop door tankstations

Met dank overgenomen van L.Th. (Lea) Bouwmeester i, gepubliceerd op woensdag 19 oktober 2011.

Vandaag heb ik schriftelijke vragen gesteld aan de ministers van VWS en Veiligheid en Justitie over een aantal tankstations die weer alcohol gaan verkopen om zo een proces uit te lokken.

De vragen kunt u hieronder lezen en worden binnen 3 weken beantwoord.

Vragen van het lid Bouwmeester (PvdA) aan de minister van VWS en aan de minister van V&J over het verkopen van alcohol door tankstations

1.

Kent u het bericht “Kratje bier terug bij de pomp” (De Telegraaf 19-10-2011)

2.

Bent u bekend met het voornemen van sommige pomphouders om per november weer alcohol bij tankstations te gaan verkopen? Zo ja, deelt u dan de mening dat vanwege het tegengaan van alcoholmisbruik en behouden van de verkeersveiligheid het hoogst ongewenst is dat tankstations alcoholhoudende drank gaan verkopen en hoe gaat u dit voorkomen?

3.

Op grond van welke overwegingen is het ooit verboden dat tankstations alcoholhoudende drank verkopen? Gelden deze overwegingen nog steeds? Zo nee, in hoeverre niet meer?

4.

Deelt u de mening dat er onder het mom van een “proefproces” nooit sprake kan en mag zijn van het in gevaar brengen van de verkeersveiligheid? Zo ja, wat kunt en gaat u doen om te voorkomen dat tankstations toch alcoholhoudende drank gaan verkopen?

5.

In hoeverre kan er bij de actie van de belangvereniging van tankstationhouders Bèta tot het willens en wetens laten begaan van strafbare feiten sprake zijn van uitlokking tot een strafbaar feit? Bent u voornemens hiertegen op te (laten) treden? Zo ja, hoe dan? Zo nee, waarom niet?

6.

Is het mogelijk dat een tankstationhouder die alcoholhoudende drank verstrekt aan een automobilist die daarmee onder invloed een verkeersmisdrijf begaat, zelf een feit begaat dat binnen de kaders van het strafrecht kan komen te vallen? Zo ja, aan welk misdrijf of overtreding denkt u dan? Zou er bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van medeplichtigheid aan een strafbaar feit in de zin van het verschaffen van middelen tot het begaan van een misdrijf?

7.

Welke sancties staan er op het ongeoorloofd verkopen van alcohol houdende drank door tankstations? Zijn die sancties afdoende en de boetes hoog genoeg om te voorkomen dat tankstations na het betalen van een boete gewoon doorgaan met de verkoop van die drank? Zo ja, waar blijkt dat uit?

8.

Kan een vergunning van een tankstation dat bij herhaling alcoholhoudende drank blijft verkopen worden ingetrokken? Zo ja, door wie en op welke gronden en deelt u de mening dat intrekking van de vergunning de ultieme sanctie zou kunnen zijn? Zo nee, waarom niet en zijn er andere mogelijkheden op grond waarvan een dergelijk tankstation kan worden gesloten?

9.

Is de capaciteit van de Voedsel- en Waren Autoriteit nog afdoende om ook nog op dit punt de wet te kunnen handhaven? Zo ja, waar blijkt dat uit? Zo nee, deelt u dan de mening dat die capaciteit dringend uitbreiding behoeft?

Links