Straatsburg deze week: 26-29 september

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op woensdag 5 oktober 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Europees Parlement zet eerste stap naar nieuw Europees onderzoeksbeleid

Op dinsdag 27 stemde zal het Europees parlement in Straatsburg in met het nieuwe Europese onderzoeksbeleid voor de periode 2014 - 2020. 2020. Met dit rapport neemt het EP een voorschot op het Horizon2020-voorstel van de Europese Commissie dat eind november wordt verwacht. In het verleden ging heel veel tijd, en dus ook geld, zitten in aanvraagprocedures voor onderzoekers. Dit gaan we voor het nieuwe onderzoeks- en innovatieprogramma terugdringen. In de toekomst zal het ook mogelijk worden om in aanmerking te komen voor subsidie uit verschillende Europese fondsen, de zogenaamde "crossfinanciering" uit bijvoorbeeld de structuurfondsen. In het verleden was dit niet mogelijk waardoor waardevolle initiatieven, vooral ook in de nieuwere lidstaten, niet van de grond kwamen.

Europese regionale fondsen sneller en flexibeler inzetten

Op donderdag stemde het Europees Parlement (EP) in Straatsburg vóór het sneller en flexibeler inzetten van de Europese fondsen in de lidstaten. Met name in tijden van crisis is dit van groot belang. Dit is ook één van de problemen waar Griekenland tegenaan loopt, zo heb ik tijdens mijn recent erkbezoek gezien. In mijn nieuwe functie als rapporteur van de Algemene Verordening van de Structuurfondsen voor het EP zet ik in op een verdere versimpeling van het gebruik van deze Europese fondsen. Alleen als we effectief, simpel en snel deze fondsen kunnen gebruiken om slimme projecten in de Europese regio´s te financieren kunnen we Europese uitdagingen het hoofd bieden en zorgen voor meer banen en economische groei in heel Europa!

EU helpt voedselvoorziening ontwikkelingslanden

Mede door de snel stijgende voedselprijzen in 2007-2008 leden in 2010 1 miljard mensen honger. Europa heeft in antwoord hierop 1 miljard Euro vrijgemaakt om de hardst getroffen ontwikkelingslanden te helpen de gevolgen voor hun bevolking op te vangen. Sommige verder voorgestelde maatregelen, zoals het stopzetten van de EU energie strategie slaan de plank echter volledig mis. Het stopzetten van de Europese energie strategie resulteert natuurlijk niet in meer voedsel voor de allerarmsten maar eerder in meer stroomstoringen en koude huizen in Europa. Ik zal dan ook tegen deze bepalingen stemmen. De eindstemming vond plaats op dinsdag 27 september in het Europees Parlement in Straatsburg.

Economisch beleid in Europa beter afstemmen

Het in toom houden van overheden die teveel uitgeven en ervoor zorgen dat de onevenwichtigheden tussen de Europese economieën de economische groei niet in de weg staan: dat zijn de twee voornaamste doelstellingen van het pakket economisch bestuur waarover het Parlement waartoe het Europees Parlement op woensdag 28 september besloot.