3 en 4 Oktober: Innovatieweek Brabant

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op dinsdag 11 oktober 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Het informatiebureau van het Europees Parlement organiseert ieder jaar zogenaamde publieksbijeenkomsten. Dit jaar hebben deze bijeenkomsten wat extra cachet. 3 en 4 oktober maakten deel uit van de innovatieweek en werden alle registers open getrokken om er een spetterende bijeenkomst van te maken.

Europa van de boeren

Op 3 oktober was alles aanwezig in het Theater aan de Parade in Den Bosch: een volle zaal met geïnteresseerden, draaiende camera’s, journalisten en een achttal debaters, waaronder ondergetekende.

Het debat ontspon zich rondom twee thema’s die beiden betrekking hadden op de agrarische sector, namelijk duurzaamheid en de vraag in hoeverre Europees beleid ten opzichte van nationaal beleid in deze sector gewenst is. Het voert te ver het debat hier stenografisch uiteen te zetten, dus laat mij er twee opvallende zaken uit pakken. In beide debatten werd op voorhand aan het publiek gevraagd wat zij van een bepaalde stelling vonden. Bij het thema over de nationalisering vond zo’n 85% dat Europa hierin een grote rol moet spelen. Na het debat was de stemming zelfs 92%: publiek overtuigd.

Het debat over de duurzaamheidsvraag verliep stroever. Snel bleek het begrip duurzaamheid een veelkoppig begrip. Waar ik zelf een vurig betoog over afstak waren de mogelijkheden voor duurzame energie in deze sector, sprak mijn buurman weer over het welzijnsaspect voor dieren. Het publiek bleef dan ook besluiteloos: zowel voor, als na het debat was de stemming 50-50.

De vergrijzing verzilveren

Op 4 oktober stond het debat in het teken van de vergrijzing in de TU in Eindhoven.

Voor -wederom- een volle zaal werd in een soort van De Wereld Draait Door-setting door verschillende experts eerst een presentatie gegeven waarna de experts (politiek, bedrijfsleven en onderzoekers) met elkaar en met het publiek in gesprek gingen over onderwerpen zoals: ontwikkeling van medicijnen, smart homes, arbeidsparticipatie en de Europese kaderprogramma’s. Er was veel input vanuit de toeschouwers. De vergrijzing dient te worden gezien als een kans, niet als een probleem. Natuurlijk zijn er geweldige uitdagingen, maar er zijn evenzo geweldige oplossingen!

Bekijk ook het verslag van Yourope op Youtube.