Besluit 2010/759 - Onderwerpen van 4-methylmethcathinone (mephedrone) aan controlemaatregelen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 8 december 2010 gepubliceerd en is op 9 december 2010 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2010/759/EU: Besluit van de Raad van 2 december 2010 betreffende het onderwerpen van 4-methylmethcathinone (mephedrone) aan controlemaatregelen

officiële Engelstalige titel

2010/759/EU: Council Decision of 2 December 2010 on submitting 4-methylmethcathinone (mephedrone) to control measures
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2010/759
Origineel voorstel COM(2010)583 NLEN
Celex-nummer i 32010D0759

3.

Key dates

Document 02-12-2010
Bekendmaking in Publicatieblad 08-12-2010; OJ L 322, 8.12.2010,Special edition in Croatian: Chapter 19 Volume 016
Inwerkingtreding 09-12-2010; in werking datum publicatie +1 zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

8.12.2010   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 322/44

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 2 december 2010

betreffende het onderwerpen van 4-methylmethcathinone (mephedrone) aan controlemaatregelen

(2010/759/EU)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Besluit 2005/387/JBZ van 10 mei 2005 inzake de uitwisseling van informatie, de risicobeoordeling en de controle ten aanzien van nieuwe psychoactieve stoffen (1), en met name artikel 8, lid 3,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op grond van artikel 6 van Besluit 2005/387/JBZ werd tijdens een bijzondere vergadering van het uitgebreide wetenschappelijk comité van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving een risicobeoordelingsverslag over 4-methylmethcathinone (mephedrone) opgesteld, dat vervolgens op 3 augustus 2010 door de Commissie werd ontvangen.

 

(2)

Mephedrone is een synthetisch cathinon dat hoofdzakelijk in Azië legaal wordt geproduceerd en verdeeld, terwijl de eindverpakking in Europa schijnt te gebeuren. Mephedrone wordt meestal als poeder verkocht maar ook in capsule- of tabletvorm. Het is in de handel verkrijgbaar op het internet, in headshops en bij straatdealers. Op het internet wordt mephedrone dikwijls als „plantenvoeding”, „badzout” of „onderzoekschemicaliën” te koop aangeboden. Zeer zelden wordt het als „legale drug” (niet verboden psychoactieve stof) verkocht en doorgaans wordt niet verwezen naar, noch concrete informatie gegeven over de mogelijke psychoactieve werking ervan.

 

(3)

De specifieke werking van mephedrone is moeilijk te beoordelen omdat het hoofdzakelijk samen met alcohol en andere stimulerende middelen wordt gebruikt. Mephedrone wordt geacht soortgelijke fysische effecten te hebben als andere stimulerende drugs, in het bijzonder ecstasy (MDMA). De relatief korte werkingsduur, die tot herhaalde toediening leidt, heeft de stof dan weer gemeen met cocaïne. Er zijn aanwijzingen dat de stof als alternatief voor illegale stimulerende middelen kan worden gebruikt, dat zij een grote kans op misbruik geeft en dat zij tot verslaving kan leiden. Diepgaandere studies zijn nodig om het verslavingspotentieel van deze drug nader te onderzoeken.

 

(4)

In de Unie werden twee incidenten met dodelijke afloop gemeld waarbij mephedrone de enige doodsoorzaak blijkt te zijn. Daarnaast zijn er nog eens ten minste 37 sterfgevallen waarbij mephedrone werd gevonden in post mortem genomen monsters.

 

(5)

Tweeëntwintig lidstaten hebben melding gemaakt van inbeslagnamen van mephedrone in poeder- of tabletvorm. Er is weinig informatie die wijst op een mogelijke grootschalige verwerking of distributie van mephedrone en op betrokkenheid van de georganiseerde criminaliteit. Er zijn aanwijzingen dat, daar waar mephedrone aan controle onderworpen is, de drug op de illegale markt beschikbaar blijft.

 

(6)

Mephedrone heeft geen bewezen of erkende medische waarde of gebruik in de Unie en er zijn geen aanwijzingen dat het andere legitieme gebruiksdoeleinden heeft.

 

(7)

Mephedrone wordt momenteel niet aan een evaluatie onderworpen en dat is ook in het kader van het VN-systeem niet gebeurd. Elf lidstaten onderwerpen mephedrone aan controle op grond van de drugswetgeving in het kader van hun verplichtingen uit hoofde van het VN-Verdrag van 1971 inzake psychotrope stoffen. Twee lidstaten onderwerpen mephedrone aan controlemaatregelen krachtens hun geneesmiddelenwetgeving.

 

(8)

In de risicobeoordeling is slechts weinig wetenschappelijk bewijs gevonden en wordt erop gewezen dat verdere studies over de algemene gezondheids- en sociale risico’s van mephedrone nodig zijn. Wegens de stimulerende eigenschappen, de mogelijkheid om bij gebruikers verslaving teweeg te...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.