Besluit 2009/103 - Toekenning van wederzijdse bijstand aan Hongarije

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze beschikking is op 6 februari 2009 gepubliceerd en moest uiterlijk op 5 november 2008 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2009/103/EG: Beschikking van de Raad van 4 november 2008 tot toekenning van wederzijdse bijstand aan Hongarije

officiële Engelstalige titel

2009/103/EC: Council Decision of 4 November 2008 granting mutual assistance for Hungary
 
Rechtsinstrument Beschikking
Wetgevingsnummer Besluit 2009/103
Origineel voorstel COM(2008)716 NLEN
Celex-nummer i 32009D0103

3.

Key dates

Document 04-11-2008
Bekendmaking in Publicatieblad 06-02-2009; Special edition in Croatian: Chapter 08 Volume 004,OJ L 37, 6.2.2009
Inwerkingtreding 05-11-2008; van kracht datum kennisgeving
Einde geldigheid 31-12-9999
Kennisgeving 05-11-2008

4.

Wettekst

6.2.2009   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 37/7

 

BESCHIKKING VAN DE RAAD

van 4 november 2008

tot toekenning van wederzijdse bijstand aan Hongarije

(2009/103/EG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 119,

Gezien de aanbeveling van de Commissie, na raadpleging van het Economisch en Financieel Comité,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Sinds medio 2006 leveren de Hongaarse autoriteiten aanzienlijke inspanningen om de opgebouwde externe en interne onevenwichtigheden van het land te corrigeren. Ondanks de tastbare resultaten van de afgelopen twee jaar, zoals een forse terugdringing van het overheidstekort en de geleidelijke vermindering van het tekort op de lopende rekening, zijn de Hongaarse financiële markten vanaf begin oktober 2008 onder grote druk komen te staan.

 

(2)

De autoriteiten van Hongarije hebben in oktober 2008 een breed economisch beleidsprogramma vastgesteld om het vertrouwen van de belegger te herstellen en de spanningen te verminderen die de Hongaarse financiële markten de voorgaande weken hebben ondervonden. Het programma omvat maatregelen om voldoende liquiditeit en financiering voor het bankstelsel te waarborgen, acties om te zorgen voor een adequate kapitalisatie van banken, en plannen om de houdbaarheid van de begroting te waarborgen en de financieringsbehoefte in de hand te houden. Met name heeft de Hongaarse regering haar tekortdoelstelling voor 2008 bijgesteld van een begrote 4 % van het bbp naar 3,4 % van het bbp, en voor 2009 van 3,2 % van het bbp naar 2,6 % van het bbp. Met dit economisch programma, en met name met de begrotingsdoelstellingen, zal rekening worden gehouden in de regeringsbegroting en het convergentieprogramma, die ook andere beleidsmaatregelen en structurele hervormingen bevatten.

 

(3)

De Raad onderwerpt het economisch beleid van Hongarije periodiek aan een evaluatie, met name in het kader van de jaarlijkse beoordeling van Hongarijes actualisering van het convergentieprogramma en de uitvoering van het nationale hervormingsprogramma, in het kader van de regelmatige beoordeling van de vorderingen die Hongarije maakt wat betreft de aanbeveling van de Raad inzake de buitensporigtekortprocedure, en in het kader van het convergentieverslag.

 

(4)

Ondanks de verwachte verbetering van de lopende rekening, zal de Hongaarse financieringsbehoefte in 2008 en 2009 groot blijven (volgens de ramingen rond de 20 miljard EUR) omdat de financiële en de kapitaalrekening gezien de recente ontwikkelingen op de financiële markt fors zouden kunnen verslechteren, nu er sprake is van een versnelde netto-uitstroom van portefeuillebeleggingen.

 

(5)

De Hongaarse autoriteiten hebben de Gemeenschap, andere internationale financiële instellingen en andere landen om substantiële financiële bijstand gevraagd om de betalingsbalans te steunen en de deviezenreserves op een solide niveau te brengen.

 

(6)

De Hongaarse betalingsbalans loopt ernstig gevaar en daarom moet de Gemeenschap dringend wederzijdse bijstand toekennen,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING VASTGESTELD:

Enig artikel

De Gemeenschap kent Hongarije wederzijdse bijstand toe.

Deze beschikking is gericht tot de lidstaten. Zij wordt bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Gedaan te Brussel, 4 november 2008.

Voor de Raad

De voorzitter

  • A. 
    VONDRA
 


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.