Besluit 2004/597 - Goedkeuring van de toetreding van de EG tot het Internationaal Verdrag voor de bescherming van planten, zoals herzien en in november 1997 goedgekeurd bij Resolutie 12/97 van de negenentwintigste zitting van de FAO-conferentie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 14 augustus 2004 gepubliceerd en is op 19 juli 2004 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2004/597/EG: Besluit van de Raad van 19 juli 2004 tot goedkeuring van de toetreding van de Europese Gemeenschap tot het Internationaal Verdrag voor de bescherming van planten, zoals herzien en in november 1997 goedgekeurd bij Resolutie 12/97 van de negenentwintigste zitting van de FAO-conferentie

officiële Engelstalige titel

2004/597/EC: Council Decision of 19 July 2004 approving the accession of the European Community to the International Plant Protection Convention, as revised and approved by Resolution 12/97 of the 29th Session of the FAO Conference in November 1997
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2004/597
Origineel voorstel COM(2003)470 NLEN
Celex-nummer i 32004D0597

3.

Key dates

Document 19-07-2004
Bekendmaking in Publicatieblad 14-08-2004; OJ L 142M , 30.5.2006,Special edition in Bulgarian: Chapter 11 Volume 036,OJ L 267, 14.8.2004,Special edition in Romanian: Chapter 11 Volume 036
Inwerkingtreding 19-07-2004; in werking datum document
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

14.8.2004   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 267/39

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 19 juli 2004

tot goedkeuring van de toetreding van de Europese Gemeenschap tot het Internationaal Verdrag voor de bescherming van planten, zoals herzien en in november 1997 goedgekeurd bij Resolutie 12/97 van de negenentwintigste zitting van de FAO-conferentie

(2004/597/EG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 37, juncto artikel 300, lid 2, eerste alinea, eerste zin, en lid 3, eerste alinea,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Gezien het advies van het Europees Parlement (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Internationaal Verdrag voor de bescherming van planten (hierna „het IPPC-verdrag” te noemen) is in 1951 door de FAO-conferentie aangenomen en het daaropvolgende jaar in werking getreden. Daarna is het in 1979 door de FAO-conferentie gewijzigd en de wijzigingen zijn in 1991 in werking getreden.

 

(2)

In 1997 is het IPPC-verdrag nogmaals herzien om het in overeenstemming te brengen met de Overeenkomst inzake sanitaire en fytosanitaire maatregelen in de Slotakte van de Uruguayronde, om te zorgen voor samenhang met het nieuwe systeem voor de uitwerking van internationale normen in het kader van het IPPC-verdrag en om organisaties die lid van de FAO zijn, in staat te stellen partij bij het IPPC-verdrag te worden. De herziene tekst is in november 1997 goedgekeurd bij Resolutie 12/97 van de FAO-conferentie.

 

(3)

De wijzigingen in de herziene tekst zullen in werking treden met ingang van de dertiende dag na goedkeuring door tweederde van de verdragsluitende partijen. Vanaf die datum is de Gemeenschap gerechtigd partij bij het IPPC-verdrag te worden. Tot nu toe hebben 43 landen, waaronder vier lidstaten, de herziene tekst goedgekeurd.

 

(4)

Eén van de hoofddoelstellingen van het IPPC-verdrag is „te komen tot een gemeenschappelijk en doeltreffend optreden ter voorkoming van het verspreiden en binnendringen van ziekten van planten en plantaardige producten en ter bevordering van het nemen van maatregelen ter bestrijding daarvan”.

 

(5)

De bevoegdheid van de Gemeenschap om internationale overeenkomsten of verdragen te sluiten of daartoe toe te treden vloeit niet uitsluitend voort uit de uitdrukkelijke verlening van die bevoegdheid bij het Verdrag, maar kan ook voortvloeien uit andere bepalingen van het Verdrag en uit op grond van die bepalingen door instellingen van de Gemeenschap vastgestelde besluiten.

 

(6)

Het onderwerp van het IPPC-verdrag valt ook binnen de werkingssfeer van bestaande voorschriften van de Gemeenschap op dit gebied.

 

(7)

Hieruit volgt dat het onderwerp van het IPPC-verdrag een aangelegenheid is van zowel de Gemeenschap als haar lidstaten.

 

(8)

De Gemeenschap dient tot het IPPC-verdrag toe te treden ten aanzien van de aangelegenheden waarvoor zij bevoegd is.

 

(9)

De voorzitter van de Raad dient te worden gemachtigd om de Akte van toetreding van de Gemeenschap neer te leggen,

BESLUIT:

Artikel 1

  • 1. 
    De Europese Gemeenschap dient een verzoek in om toetreding tot het Internationaal Verdrag voor de bescherming van planten (hierna „het IPPC-verdrag” te noemen) ten aanzien van de aangelegenheden waarvoor zij bevoegd is.
  • 2. 
    De herziene tekst van het IPPC-verdrag, zoals in november 1997 goedgekeurd bij Resolutie 12/97 van de negenentwintigste zitting van de FAO-conferentie, staat in bijlage I.

Artikel 2

  • 1. 
    De voorzitter van de Raad wordt gemachtigd om de toetredingsakte neer te leggen bij de directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).
  • 2. 
    In de toetredingsakte wordt de in bijlage II opgenomen...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.