Verordening 2002/1031 - Instelling van aanvullende douanerechten op de invoer van bepaalde producten uit de VS

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening was geldig van 15 juni 2002 tot 5 december 2003.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EG) nr. 1031/2002 van de Raad van 13 juni 2002 houdende instelling van aanvullende douanerechten op de invoer van bepaalde producten van oorsprong uit de Verenigde Staten van Amerika

officiële Engelstalige titel

Council Regulation (EC) No 1031/2002 of 13 June 2002 establishing additional customs duties on imports of certain products originating in the United States of America
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2002/1031
Origineel voorstel COM(2002)202 NLEN
Celex-nummer i 32002R1031

3.

Key dates

Document 13-06-2002
Bekendmaking in Publicatieblad 15-06-2002; PB L 157 p. 8-24
Inwerkingtreding 15-06-2002; in werking datum publicatie zie art 7
Einde geldigheid 05-12-2003; opgeheven door 32003R2168

4.

Wettekst

Avis juridique important

|

5.

32002R1031

Verordening (EG) nr. 1031/2002 van de Raad van 13 juni 2002 houdende instelling van aanvullende douanerechten op de invoer van bepaalde producten van oorsprong uit de Verenigde Staten van Amerika

Publicatieblad Nr. L 157 van 15/06/2002 blz. 0008 - 0024

Verordening (EG) nr. 1031/2002 van de Raad

van 13 juni 2002

houdende instelling van aanvullende douanerechten op de invoer van bepaalde producten van oorsprong uit de Verenigde Staten van Amerika

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, inzonderheid op artikel 133,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

  • (1) 
    De Verenigde Staten van Amerika hebben een vrijwaringsmaatregel ingesteld, die inhoudt dat met betrekking tot de invoer van ijzer- en staalproducten uit onder meer de Europese Gemeenschap vanaf 20 maart 2002 de douanerechten worden verhoogd of tariefcontingenten worden ingesteld.
  • (2) 
    Deze maatregel brengt aanzienlijke schade toe aan de betrokken producenten in de Gemeenschap en verstoort de balans van concessies en verplichtingen, zoals die voortvloeien uit de WTO-overeenkomst. De maatregel beperkt in aanzienlijke mate de uitvoer van de betrokken staalproducten van de Gemeenschap naar de Verenigde Staten van Amerika; de exportmogelijkheden van de Gemeenschap worden getroffen voor een bedrag van ten minste 2,407 miljard EUR per jaar.
  • (3) 
    Het overleg dat is gevoerd tussen de Verenigde Staten van Amerika en de Gemeenschap op grond van de WTO-overeenkomst heeft niet tot een aanvaardbare oplossing geleid.
  • (4) 
    Op grond van de WTO-overeenkomst heeft een getroffen exporterend lid het recht de toepassing van in wezen gelijkwaardige concessies of andere verplichtingen op te schorten, indien de WTO-Raad voor de handel in goederen daarmee akkoord gaat.
  • (5) 
    Instelling van aanvullende douanerechten van 100 %, 30 %, 15 %, 13 % en 8 % op bepaalde ieder jaar in de Gemeenschap ingevoerde producten van oorsprong uit de Verenigde Staten van Amerika komt overeen met opschorting van een in wezen gelijkwaardige handelsconcessie, aangezien de geïnde rechten niet meer zullen bedragen dan de rechten die zullen worden geheven op de producten van oorsprong uit de Gemeenschap die onder de vrijwaringsmaatregel van de Verenigde Staten van Amerika vallen, namelijk 626 miljoen EUR per jaar.
  • (6) 
    Deze opschorting van in wezen gelijkwaardige concessies moet in de eerste plaats worden toegepast op de sector ijzer en staal, en waar nodig op andere sectoren. De industrieproducten van oorsprong uit de Verenigde Staten van Amerika die zijn gekozen, zijn producten waarvan de Gemeenschap niet in substantiële mate afhankelijk is voor haar bevoorrading, maar waarvoor het effect van de instelling van aanvullende douanerechten in wezen gelijkwaardig is met het effect van de vrijwaringsmaatregel van de Verenigde Staten van Amerika op de producten die de Gemeenschap uitvoert.
  • (7) 
    Wat sommige producten betreft, aangeduid als "bepaalde platte staalproducten", is de vrijwaringsmaatregel van de Verenigde Staten van Amerika niet genomen naar aanleiding van een absolute toename van de invoer.
  • (8) 
    Op grond van de WTO-overeenkomst mogen op een gedeelte van de concessies van de Gemeenschap, dat overeenstemt met de vrijwaringsmaatregel die niet is vastgesteld naar aanleiding van een absolute toename van de invoer en die een bedrag aan rechten van 379 miljoen EUR vertegenwoordigt, vanaf 18 juni 2002 aanvullende rechten worden geheven.
  • (9) 
    Op de korte termijn blijft de Gemeenschap echter in de eerste plaats streven naar een akkoord met de Verenigde Staten van Amerika over zowel compensatie als uitsluiting van producten van de vrijwaringsmaatregel. De Raad dient derhalve over de toepassing van aanvullende rechten te beslissen in het licht van besluiten van de...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

6.

Origineel voorstel

 

7.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

8.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

9.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.