Richtlijn 2002/57 - In de handel brengen van zaaizaad van oliehoudende planten en vezelgewassen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze richtlijn is op 20 juli 2002 gepubliceerd en is op 9 augustus 2002 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Richtlijn 2002/57/EG van de Raad van 13 juni 2002 betreffende het in de handel brengen van zaaizaad van oliehoudende planten en vezelgewassen

officiële Engelstalige titel

Council Directive 2002/57/EC of 13 June 2002 on the marketing of seed of oil and fibre plants
 
Rechtsinstrument Richtlijn
Wetgevingsnummer Richtlijn 2002/57
Origineel voorstel COM(1995)622 NLEN
Celex-nummer i 32002L0057

3.

Key dates

Document 13-06-2002
Bekendmaking in Publicatieblad 20-07-2002; Special edition in Polish: Chapter 03 Volume 036,Special edition in Latvian: Chapter 03 Volume 036,Special edition in Slovenian: Chapter 03 Volume 036,Special edition in Maltese: Chapter 03 Volume 036,Special edition in Hungarian: Chapter 03 Volume 036,Special edition in Bulgarian: Chapter 03 Volume 043,Special edition in Estonian: Chapter 03 Volume 036,Special edition in Lithuanian: Chapter 03 Volume 036,OJ L 193, 20.7.2002,Special edition in Czech: Chapter 03 Volume 036,Special edition in Slovak: Chapter 03 Volume 036,Special edition in Croatian: Chapter 03 Volume 058,Special edition in Romanian: Chapter 03 Volume 043
Inwerkingtreding 09-08-2002; in werking datum publicatie + 20 zie art 32
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

Avis juridique important

|

5.

32002L0057

Richtlijn 2002/57/EG van de Raad van 13 juni 2002 betreffende het in de handel brengen van zaaizaad van oliehoudende planten en vezelgewassen

Publicatieblad Nr. L 193 van 20/07/2002 blz. 0074 - 0097

Richtlijn 2002/57/EG van de Raad

van 13 juni 2002

betreffende het in de handel brengen van zaaizaad van oliehoudende planten en vezelgewassen

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 37,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Gezien het advies van het Europees Parlement(1),

Na raadpleging van het Economisch en Sociaal Comité,

Overwegende hetgeen volgt:

  • (1) 
    Richtlijn 69/208/EEG van de Raad van 30 juni 1969 betreffende het in de handel brengen van zaaizaad van oliehoudende planten en vezelgewassen(2) is herhaaldelijk en ingrijpend gewijzigd(3). Codificatie van genoemde richtlijn is nodig om een duidelijk en rationeel geordende tekst te verkrijgen.
  • (2) 
    De voortbrenging van oliehoudende planten en vezelgewassen neemt een belangrijke plaats in de landbouw van de Gemeenschap in.
  • (3) 
    De bevredigende resultaten van de teelt van oliehoudende planten en vezelgewassen hangen grotendeels van het gebruik van geschikt zaad af.
  • (4) 
    De productiviteit van de teelt van oliehoudende planten en vezelgewassen in de Gemeenschap zal stijgen, indien de lidstaten uniforme en zo streng mogelijke regels toepassen bij de keuze van de tot de handel toegelaten rassen. Derhalve is bij Richtlijn 2002/53/EG van de Raad(4) een gemeenschappelijke rassenlijst voor landbouwgewassen vastgesteld.
  • (5) 
    Er dient voor de Gemeenschap een eenvormige keuringsregeling te worden opgesteld die berust op de ervaringen opgedaan bij het toepassen van de regelingen van de lidstaten en van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. In het kader van de consolidatie van de interne markt dient de communautaire regeling van toepassing te zijn op de productie met het oog op het in de handel brengen en op het in de handel brengen in de Gemeenschap, met uitsluiting van de mogelijkheid voor de lidstaten om hiervan eenzijdig af te wijken, mogelijkheid waardoor het vrije verkeer van zaaizaad en pootgoed in de Gemeenschap zou kunnen worden verhinderd.
  • (6) 
    Zaaizaad van oliehoudende planten en vezelgewassen mag in het algemeen slechts in de handel kunnen worden gebracht, indien het volgens de keuringsregeling officieel is onderzocht en goedgekeurd als basiszaad of gecertificeerd zaad of, voor bepaalde soorten, officieel is onderzocht en toegelaten als handelszaad. De keuze van de technische termen "basiszaad" en "gecertificeerd zaad" berust op een reeds bestaande internationale terminologie. Onder bepaalde voorwaarden moeten kwekerszaad van generaties die aan het basiszaad voorafgaan en niet-bewerkt zaad in de handel kunnen worden gebracht.
  • (7) 
    De communautaire bepalingen dienen niet van toepassing te zijn op zaad waarvan is aangetoond dat het bestemd is voor uitvoer naar derde landen.
  • (8) 
    Teneinde naast de genetische waarde de uitwendige hoedanigheden van zaad van oliehoudende planten en vezelgewassen in de Gemeenschap te verbeteren, moeten bepaalde voorwaarden worden gesteld ten aanzien van de mechanische zuiverheid en de kiemkracht.
  • (9) 
    Ter vastlegging van de identiteit van het zaad moeten communautaire bepalingen worden vastgesteld betreffende de verpakking, de bemonstering, de sluiting en de aanduiding. De etiketten moeten hiertoe de voor de uitoefening van het officiële toezicht alsmede voor de voorlichting van de gebruiker noodzakelijke gegevens vermelden en moeten, wat het goedgekeurde zaad van de verschillende categorieën betreft, het communautaire karakter van de goedkeuring tot uitdrukking brengen.
  • (10) 
    Er dienen regels te worden vastgesteld die betrekking hebben op het in de handel...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

6.

Origineel voorstel

 

7.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

8.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de geconsolideerde versie, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers, de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie en tot slot een overzicht van relevante raadplegingen.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

9.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.