Lang leve de ondernemer

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op vrijdag 7 oktober 2011.

Ik was afgelopen vrijdag betrokken bij de opening van De Drentse Zaak. Dat was een dubbele thuiswedstrijd. Want De Drentse Zaak is gevestigd in Assen, mijn geliefde woonplaats. En De Drentse Zaak is een broedplaats van startende ondernemers en ZZP-ers. U weet, in die kringen voel ik mij altijd bijzonder thuis. 

Broedplaats

Sinds afgelopen vrijdag heeft Assen een plek waar beginnende ondernemers en kleine zelfstandigen naar toe kunnen. Niet alleen om te werken, maar vooral ook om te netwerken. Om te klankborden met collega’s, ervaring op te doen bij bevoegde instanties, opdrachten uit te wisselen met elkaar en de eenzaamheid te verdrijven. Want het beginnend ondernemerschap kan knap eenzaam zijn.

De Drentse Zaak: een broedplaats, een incubator. Precies wat Assen nodig heeft. Bij de Drentse Zaak krijgen starters en ZZP-ers een duwtje in de goede richting. Kunnen ze proberen die moeilijke eerste jaren door te komen. Want op dit moment halen 3 van de 4 starters na 3 jaar de eindstreep niet. Dat aantal is veel te hoog. 

Onzinnige regels

Ik probeer daar vanuit de Tweede Kamer van alles aan te doen. Ik mocht vrijdagmiddag al aankondigen, dat er waarschijnlijk nog dit jaar een nieuwe ondernemingsvorm komt, de Flex-BV. Daarmee kunnen nieuwe ondernemers voor 1 euro een BV oprichten. Ook zijn we druk bezig om de onzinnige VAR-verklaringen van tafel te krijgen. Nog zo’n voorbeeld van nodeloze regeldruk zonder toegevoegde waarde. 

Echte ondernemers

En we zijn bij de VVD druk in de weer om de ZZP-ers een betere wettelijke status te geven. Om te voorkomen dat ze tussen de wal en het schip raken. Zoals nu vaak het geval is. Ook de ZZP-er dient nu eindelijk eens voor de wet als echte ondernemer te worden aangemerkt. Op dit moment zijn er in ons land ruim 700.000 ZZP-ers. En dat aantal stijgt snel. Dus ik heb nog een hoop te doen. 

Ik ben er klaar voor….