Ambulance en politie krijgen nieuwe generatie gps systeem

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op woensdag 14 september 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Het Europese satelliet navigatiesysteem Galileo werkt veiliger en nauwkeuriger dan het huidige Amerikaanse gps-systeem. In de toekomst zullen overheidsdiensten zoals politie en ambulances de beschikking krijgen over het Galileo systeem. Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met de voorstellen voor de toegang van publieke diensten tot het Europese satellietsysteem Galileo.

Lambert van Nistelrooij, woordvoerder industrie: "Het navigatiesysteem van de EU, dat in 2014/2015, operationeel zal zijn, biedt daarmee een zeer precieze, goed beveiligde en altijd beschikbare signaal voor specifieke overheidsdiensten op het gebied van openbare orde en veiligheid. Politie, leger, douane en ambulances in EU lidstaten zijn zo niet meer afhankelijk van het door het Amerikaanse Pentagon gecontroleerde GPS-systeem.

Volgens Van Nistelrooij onderstreept het belang van het Galileo-project de veiligheid van burgers en overheden. Dit belang heeft zich verplaatst naar het domein van de ICT, zoals begin deze maand in Nederland pijnlijk duidelijk werd toen overheidssites werden gehackt. Voor deze veiligheid wil je niet afhankelijk zijn van anderen, maar zelf aan de knoppen kunnen zitten. Het is daarom goed dat wij dat in Europa gezamenlijk doen. Het Europees Parlement wil vooruit. Het is dan ook goed nieuws dat op 20 oktober twee satellieten hiervoor de ruimte in worden gestuurd. -einde bericht-

Zie ook het persbericht op Europa NU.