Europese Burgerschapsprijs voor drugsbevechter

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op maandag 12 september 2011.

Jacques Groffen (77) krijgt zaterdag 17 september de Prijs voor de Europese Burger uitgereikt door burgemeester Hendrikx uit Baarle Nassau. Hij zet zich al jarenlang in om de gevolgen van drugsgebruik onder de aandacht te brengen.

Jacques Groffen vervult diverse politieke functies. Zo is hij ambassadeur voor grensoverschrijdende contacten tussen CDA en CD&V in de grensregio, en lid van de commissie buitenland. Daarnaast zet hij zich in voor de organisatie “Moedige Moeders”, die een kruistocht voeren tegen drugsgebruik nadat ze in eigen kring met de gevolgen te maken kregen. Voor zijn hele oeuvre, maar met name voor zijn betrokkenheid bij de Moedige Moeders, krijgt Groffen de Europese Burgerschapsprijs.

Gezinnen die te maken kregen met drugsgebruik van een van de gezinsleden gaan vaak door een hel. Een aantal moeders die het overkwam richtten zeven jaar terug de stichting Moedige Moeders op waardoor ze ervaringen konden delen en dolende lotgenoten helpen. Het initiatief kreeg navolging in heel Nederland en ook Prinses Máxima en Koningin Beatrix omarmden het project. Ondanks hun grote onderlinge betrokkenheid lopen de moedige moeders vaak tegen problemen aan, daarom is de behoefte aan ambassadeurs groot. Jacques Groffen is zo’n ambassadeur. De Bredanaar probeert de stichting te ondersteunen en te promoten waar hij kan, zo was hij eerder dit jaar nog in de Bondsdag om het thema op Europees niveau toe te lichten en te promoten.

Burgerschapsprijs

Sinds 2005 wordt de Burgerschapsprijs uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op voorbeeldige wijze inzet voor een open, democratische, tolerante en solidaire samenleving. De prijs wordt toegekend door een zeer divers samengestelde jury die kandidaat-prijswinnaars voordraagt en uiteindelijk kiest uit een shortlist. Met de uitverkiezing van Groffen komen ook de Moedige Moeders in de spotlight.

De prijsuitreiking vindt plaats in het tijdelijke paviljoen van LandArt Diessen en is een onderdeel van een Europadag waarbij ontmoeting en het thema “EnergieK” centraal staan. De politiek wil dichter bij de burger komen en grijpt met dit soort bijeenkomsten de kans om dat ook echt in de praktijk te brengen. De thema discussie vindt plaats onder leiding van Tweede Kamerlid Elly Blanksma-van den Heuvel. Inleidingen voor het thema energie worden verzorgd door directeur energieonderzoek TU Eindhoven Rik Harwig en het Zeeuwse Statenlid Patricia de Miliano van den Hemel.

Hier vindt u het overzicht van maatschappelijke activiteiten van Jacques Groffen.

Meer informatie:

Zaterdag 17 september, 10:30 - 17:00, Molenstraat 17A, Diessen. De opening is om 10:30. De uitreiking vindt plaats om 14:15. Aansluitend is er de mogelijkheid de LandArt kunstroute te lopen en vindt er tot 17:00 een netwerkborrel plaats.