GAST | Emancipatie natuurlijk!, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 13 oktober 2011 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen A.Ch. (Andrée) van Es i, H.C.M. (Henk) Krol i e.a.
organisatie De Balie i

Wie aan emancipatie denkt, denkt al snel aan gelijkheid, vrijheid en de strijd om die rechten op te eisen. Daar kan niemand tegen zijn.

Maar waarom brengt emancipatie dan toch zoveel spanningen teweeg? Waarom ergeren mensen zich aan extravagante homo’s tijdens de Gay Pride en zeggen sommige homoseksuelen zélf dat dit hun emancipatie ondermijnt? Waarom storen velen zich aan het ‘gedram’ van feministen terwijl zij de gelijkheid tussen man en vrouw zo belangrijk zeggen te vinden? Waarom wordt moslims voorgehouden dat hun emancipatiestrijd ertoe moet leiden dat zij onze homo’s gaan omarmen?

In Nederland praten we zo vaak over emancipatieprocessen, dat we ons nauwelijks meer afvragen wat emancipatie eigenlijk is. Leidt emancipatie eigenlijk wel tot gelijkheid en vrijheid, of is het een manier geworden om burgers uit te sluiten? Tijdens de debatavond ‘Emancipatie natuurlijk!’ werpen we die vraag op en onderzoeken we de subtiele in- en uitsluitingsprocessen in de samenleving van vandaag. Hoe natuurlijk kan emancipatie zijn?

Met Andrée van Es (Wethouder Amsterdam), Henk Krol (Gay Krant), Bas Heijne (NRC), Suzanne van Rossenberg (Transgender Netwerk Nederland) en Jannet Vaessen (WOMEN Inc.) Ingeleid door Gloria Wekker (Universiteit Utrecht), slotwoord door Markha Valenta (Universiteit van Amsterdam). Met een bijdrage van Andrée van Es (wethouder Amsterdam).

Voorzitter: Thomas Spijkerboer (Vrije Universiteit)

Kaarten (€5,-) zijn verkrijgbaar via de ticketlink hierboven.

Voor meer informatie over deze debatavond: www.uitsluitendemancipatie.nl


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...