PvdA buitenlandconferentie, Amersfoort

Amersfoort, de Koppelpoort
datum 16 september 2011 13:00
plaats Amersfoort
locatie Regardz Eenhoorn (tegenover NS station ) Toon locatie
aanwezigen E. (Evert) Vermeer, N.J. (Nico) Schrijver i e.a.
organisatie Partij van de Arbeid (PvdA) i

Eind januari 2012 staat een resolutie over het Nederlands buitenlandsbeleid vanuit sociaaldemocratisch perspectief op de PvdA i congresagenda. Op dit moment is een commissie onder leiding van Nico Schrijver i aan de slag met de conceptnotitie, die in november aan het partijbestuur wordt aangeboden. Internationaal Secretaris Marije Laffeber: ‘ter voorbereiding van deze PvdA resolutie internationaal organiseren we voor leden belangstellenden een buitenlandconferentie met de commissie Schrijver.' Tijdens deze buitenlandconferentie gaan leden en belangstellenden in vijf thematische workshops en een plenaire sessie in gesprek met leden van de commissie Schrijver, kamerleden, Europarlementariërs en andere experts. Doel van de middag om zoveel mogelijk concrete aanbevelingen te doen aan de commissie Schrijver.

Op vrijdagmiddag 16 september 2011 organiseert het PvdA Internationaal Secretariaat in samenwerking met de commissie Schrijver, de Alfred Mozer Stichting (AMS), de Evert Vermeer Stichting (EVS), de Wiardi Beckman Stichting (WBS) en de Foundation for European Progressive Studies (FEPS) een PvdA buitenlandconferentie in Regarz Amersfoort.

Het programma begint om 13.00 uur en eindigt rond 17.00 uur. De bijeenkomst begint met een plenaire sessie, waarna de deelnemers uiteen gaan in vijf workshops. De middag wordt plenaire afgesloten met korte presentaties van de belangrijkste aanbevelingen.

Tijdens de workshop worden de volgende vragen beantwoord:

  • 1) 
    Hoe moeten wij omgaan als Nederland en Europa met de opkomst van nieuwe grootmachten als China, Brazilie, India en Zuid-Afrika?
  • 2) 
    Welke rol moeten strijd voor democratie (voorwaarden voor hulp en economische samenwerking) en strijd voor mensenrechten (vrouwen, GLBT, martelingen) spelen in ons toekomstige buitenlands beleid?
  • 3) 
    Wat zijn onze antwoorden op de financieel economische dogma's van het neo-liberalisme?
  • 4) 
    Hoe gaan wij in de toekomst om met vredesmissies en wat voor eisen stelt dat aan ons leger?
  • 5) 
    Hoe ziet de toekomst van ontwikkelingssamenwerking eruit?

Aan deze conferentie wordt verder meegewerkt door de leden van de PES i congresdelegatie, de Zuid-Noord Commissie, de leden van de PvdA werkgroep Buitenland in Noord-Holland, de PvdA Webgroep Defensie, het PvdA Midden-Oosten netwerk, de PvdA werkgroepen internationaal in Brussel, Almere en Groningen en de PvdA Europawerkgroepen in Zuid-Holland i en Brabant.


1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij i (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond i (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie i (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met GroenLinks een gezamenlijke fractie i in de Eerste Kamer van 14 zetels. Er zitten zes Nederlandse leden namens de PvdA in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...