Schriftelijke vragen gesteld over geweld binnen TBS-instellingen

Met dank overgenomen van L.Th. (Lea) Bouwmeester i, gepubliceerd op vrijdag 26 augustus 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lea Bouwmeester

Vandaag heb ik schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over het geweld binnen TBS-instellingen. Dit naar aanleiding van een steekincident in de Rooyse Wissel.

De vragen kunt u hieronder lezen en worden binnen 3 weken beantwoord.

Vragen van het lid Bouwmeester (PvdA) aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over geweld binnen TBS-instellingen

1.

Kent u het bericht “Nog twee gewonden door steekincident tbs’er” (ANP, 26-8-2011), kent u het bericht “Twee incidenten bij tbs-kliniek Rooyse Wissel”(De Limburger, 24-6-2011) en herinnert u zich de vragen van de leden Van Velzen en Teeven aan de minister van Justitie over onder andere het verband tussen incidenten in de Rooyse Wissel en personeelstekorten (antwoord van 23-6-2010, nr. 2711)

2.

Zijn de genoemde incidenten in de TBS-instelling in Vught en de Rooyse Wissel inderdaad incidenten of is er sprake van een structureler probleem?

3.

Beschikt u over recente cijfers over geweldsincidenten binnen DJI-instellingen in het algemeen en TBS-instellingen in het bijzonder? Zo ja, kunt u die cijfers aan de Kamer doen toekomen? Zo nee, deelt u de mening dat die cijfers wel bekend zouden moeten zijn en hoe gaat u hiervoor zorgen?

4.

Hebben de TBS instellingen in Vught en de Rooyse Wissel te kampen met een al dan niet structureel personeelstekort? Zo ja, hoe groot is dit tekort en waaraan is dit tekort te wijten?

5.

Is bij een recente inspectie van de PI Vught door de Inspectie voor de Sanctietoepassing ook de tbs-afdeling onderzocht? Zo ja, wat was de uitkomst van die inspectie?

6.

Bent u bekend met het onderzoek van Abvakabo FNV “DJI - Agressie & geweld en werkdruk” van maart 2011? Hoe oordeelt u over de conclusie dat agressie en geweld in de DJI-instellingen een groot probleem is? Wat doet u met de conclusies uit het genoemde onderzoek?

7.

Wat is u oordeel over de constatering in dit onderzoek waaruit blijkt dat het personeel van de DJI vaak niet eens meer de moeite neemt om melding te maken van agressie en geweld jegens henzelf omdat vindt dat dat bij het werk hoort en omdat de werkgever te weinig met dergelijke meldingen doet? Deelt u de mening dat personeel van DJI’s wel melding zou moeten doen van dergelijke voorvallen en dat de werkgever daar wel iets mee zou moeten doen? Zo ja, hoe gaat u dit bewerkstelligen? Zo nee, waarom niet?