Studiedag 'Europese democratie, identiteit en autonomie', Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 23 september 2011 10:30
plaats Den Haag
locatie Huis van Europa, Korte Vijverberg 6 Toon locatie
aanwezigen M.J. (Max) van den Berg i, A. (Arie) van der Zwan i, S.P. (Sjerp) van der Vaart, J.S. (Jacques) Monasch i e.a.
organisatie Lokaal 13

Vrijdag 23 september organiseert Lokaal 13 samen met het Europees Parlement Informatiebureau Nederland een studiedag over de Europese democratie, de positie van het middenbestuur en de lokale autonomie in het ''Huis van Europa'' aan de Korte Vijverberg te Den Haag. De bijeenkomst start om half elf met de inleiding van Max van den Berg i, Commissaris van de Koningin in Groningen, gevolgd door Cor Lamers, vice-voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG i) en burgemeester Van Houten. Autonomie en identiteit zijn begrippen die op deze studiedag centraal staan.

De andere inleiders die dag zijn: Sjerp van der Vaart, directeur Bureau Nederland van het Europees Parlement; Manfred van Doorn, adviseur en trainer over leiderschap en duurzaamheid; Arie van der Zwan i, hoogleraar; Kamerlid Jacques Monasch i; de directeur van woningcorporatie Van Alckmaer, Elise Hoorn en Koos van Houdt, journalist en actief voor de Vereniging van Europese journalisten.

De inleiders zijn gevraagd hun visie op onze Europese democratie te geven. Wat zijn de effecten van de supra-nationalisering, de schaalvergroting en de cultuurbotsingen binnen Europa? Waardoor is de identiteit van de Europese democratie in de beeldvorming van velen uit zicht geraakt? Hoe kunnen we dit beeld kantelen? Hoe is de door velen beleefde discrepantie tussen Europese regelgeving en nationale en lokale beleidsruimte te verklaren?

Of is er wel degelijk aanzienlijke ruimte voor eigen handelen binnen de EU en moeten we die beter benutten? Is een herwaardering van democratische basisbeginselen, zoals de Europese grondrechten en identiteit, nodig?

Is er binnen onze Europese democratie ruimte voor experimenten en proeftuinen? Vraagt de economische crisis niet om meer zelfregulering en zeggenschap op lokaal niveau? Met hulp of in weerwil van de EU?

Hoe gaan we om met Europese regelgeving die tegen de lokale belangen indruist? Deze vragen vormen de invalshoek voor deze studiedag. Doel is actiepunten te formuleren voor het versterken van onze democratie, van lokaal tot en met Europees niveau.

Aanmelding bij: nbroekema@gemeentewestland.nl


1.

Meer over...