, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 13 september 2011
plaats Den Haag
locatie Humanity House Toon locatie

Datum: 13 september 2011

Locatie: Humanity House Den Haag

Foyer: Geopend vanaf 19.30

Start: 20.00

Toegang: gratis

Taal: Engels

Voordracht en discussie met Halleli Pinson, socioloog en docent aan de Ben-Gurion Universiteit van Negev.

Achtergrond:

De Sheikh Jarrah Solidarity Movement begon in 2009 als lokale strijd voor het recht van Palestijnse bewoners tot bewoning van hun huizen in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem. Tussen augustus en november van dat jaar werden vier Palestijnse families uit hun huis gezet en 24 gezinnen leefden onder dreiging van uitzetting. Het doel van deze gedwongen uitzettingen was de vestiging van een nieuwe Joodse nederzetting midden in deze Palestijnse buurt. De wettelijke grond voor de was een claim van Joodse eigendomsrechten daterend uit de periode van voor 1948. De Palestijnse families die werden uitgezet, waren voormalige vluchtelingen die, tijdens de oorlog van 1948, hun eigen huizen ontvluchtten. Als gevolg van het Israëlische rechtssysteem, was het hun niet toegestaan de eigendomsrechten over hun onroerend goed in Israël terug te krijgen.

Op 15 juli 2011 protesteerden meer dan 3.000 Israëli's en Palestijnen voor de Palestijnse onafhankelijkheid in een ongekend evenement georganiseerd door de Sheikh Jarrah Solidarity Movement en lokale organisaties uit Oost-Jeruzalem. De demonstranten hielden borden vast waarop de woorden van Nelson Mandela: "alleen vrije mensen kunnen onderhandelen".

De Sheikh Jarrah Solidarity Movement is een sociale en politieke grassroots organisatie in Israël/Palestina die strijdt voor een einde van de bezetting en voor burgerlijke gelijkheid.

Naast de vele jonge activisten die aanwezig zijn, trekken deze demonstraties ook toonaangevende internationale en Israëlische publieke figuren, zoals de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter, voormalig minister-president van Nederland Dries Van Agt, voormalig president van Ierland Mary Robinson, Nobelprijswinnaars Daniel Kahneman en Mario Vargas Llosa, de voormalige voorzitter van de Knesset Avrum Burg, en de auteur David Grossman.

Organisatie:

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door gate48, platform voor kritische Israëli's in Nederland, en wordt mede mogelijk gemaakt door steun van Stichting Democratie en Media.

Voor meer informatie en aanmelden:

Info@humanityhouse.org

Aanmelden@humanityhouse.org


1.

Meer over...