Nino Rota, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 23 november 2011
plaats Den Haag
aanwezigen D. (Duco) Hoogland i e.a.
organisatie Het portaal

Pastiche en plagiaat

Voor sommigen is Nino Rota (1911-1974) de man die de muziek voor The Godfather (1972) schreef. Voor anderen is hij de componist van de Fellini films. Ingewijden weten dat hij ook voor veel andere regisseurs de filmmuziek schreef en dat hij een van de beste filmcomponisten was. En alleen de elite kent hem ook als een ware en belangrijke klassieke componist van ongeveer 300 werken, waaronder kamermuziek, symfonische en religieuze muziek, gezangen en opera's. Zijn achternaam, Italiaans voor "wiel", past goed bij de man die soepel overstapte van de ene soort muziek naar de andere.

Pastiche en plagiaat

Ondanks, of wellicht dankzij zijn succes in binnen- en buitenland had Rota ook vijanden. Zijn critici noemden hem vaak "niet oorspronkelijk", een "na-aper" met een muziektalent die slechts een stemming of sfeer wist weer te geven. Veel critici vonden hem te melodieus om serieus te worden genomen.

De filmmuziek van Rota maakt inderdaad overvloedig gebruik van muzikale verwijzingen. Er wordt gebruik gemaakt van citaten, het aanhalen van feitelijke stukken muziek, en imitatie. In 1972 weigerde de American Academy of Motion Picture Arts and Sciences de nominatie van The Godfather voor een Oscar in de categorie van Beste Originele Filmmuziek. Ze vonden dat Rota de inmiddels wereldberoemde Love Theme van een eerdere film, Fortunella (1957) had hergebruikt en dat de filmmuziek van The Godfather daarom niet als origineel kon worden bestempeld. Rota had inderdaad zijn eigen muziek hergebruikt.

Over het onderwerp 'pastiche en plagiaat' organiseren Het Portaal en Filmhuis Den Haag een film- en debatavond. Na het debat, dat ongeveer een uur duurt, staat de klassieker The Godfather op het programma.

Film en debat vinden plaats in Filmhuis Den Haag, Spui 191, op woensdag 23 november. De avond start om 20.00 uur. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij Filmhuis Den Haag.

Deelname : debat gratis / film €8 (standaardkortingen van toepassing). Reserveren : via Filmhuis Den Haag 070 365 60 30


1.

Meer over...