Maak Turken leerplichtig

Met dank overgenomen van M.H.P. (Martijn) van Dam i, gepubliceerd op woensdag 17 augustus 2011, 2:00.

Als Turken niet verplicht kunnen worden in te burgeren, moeten ze via de leerplicht alsnog verplicht worden Nederlands te leren. Dat voorstel wil ik opnieuw op tafel leggen nu de rechter heeft geoordeeld dat de inburgeringsplicht voor Turken in strijd is met het Associatieverdrage tussen de EU en Turkije.

Het is nu al jaren zo dat wie in Nederland komt wonen Nederlands moet leren spreken. Dat is geen rare eis: integratie begint met het spreken van de taal. Wie niet met zijn buren kan praten zal niet kunnen integreren. Wie niet met zijn collega's kan praten zal geen werk vinden. Wie tot zijn vierde nooit Nederlands hoort loopt een blijvende taalachterstand op. We hebben er in Nederland te lang over gedaan om deze taaleis te stellen, een groot deel van de problemen rondom integratie waren voorkomen als we dat eerder hadden gedaan.

Nu we dat, met alle beperkingen die er natuurlijk nog zijn, eindelijk hebben geregeld blijkt dat een groot deel van de immigranten niet onder die verplichting vallen. Ten eerste iedereen die hier de afgelopen decennia naar toe gekomen is, maar bij de invoering van de inburgeringsplicht al een Nederlands paspoort had. Maar ook de tienduizenden Oost-Europeanen zoals Polen, Roemenen en Bulgaren. En nu vallen ook Turken niet meer onder de inburgeringsplicht. Ook de strenge regels voor huwelijksmigratie zijn gekoppeld aan de eis om in het buitenland het eerste inburgeringsexamen te halen. Ook dat valt dus weg. De inburgeringsplicht dreigt daarmee een dode letter te worden.

Als we niets doen betekent dat weer twintig jaar lang een grote groep mensen die niet met zijn buren kan praten. Weer twintig jaar een generatie die opgroeit met een taalachterstand omdat ze tot hun vierde nooit Nederlands hebben geleerd. Kortom: een herhaling van de fouten en het negeren van lessen die we uit het verleden hadden moeten leren. Wij hebben ons lesje wél geleerd.

Omdat het onmogelijk is de genoemde groepen te dwingen in te burgeren, heeft de PvdA een alternatief bedacht. Wij willen deze mensen onder de leerplicht laten vallen. Als je geen Nederlands hebt geleerd door in Nederland naar de basis- of middelbare school te zijn geweest, ben je als volwassene leerplichtig. Dan moet je dus alsnog naar school en Nederlands leren en leren over de Nederlandse samenleving. Dit voorstel wil ik nu weer op tafel leggen. Eerder stemde de coalitie, CDA, VVD én PVV (!) hiertegen. Na deze uitspraak van de rechter zullen ze hopelijk van standpunt veranderen.

Het door de coalitie geopperde alternatief, namelijk het aanpassen van de EU-verdragen, is een kansloze weg. Het is bedoeld om de PVV de kans te geven de indruk te wekken dat er heus wat aan gedaan wordt, terwijl Donner en de zijnen weten dat er in werkelijkheid niks gebeurt. Aanpassing van die verdragen vergt instemming van alle lidstaten (dus ook Polen, Roemenië en Bulgarije...) en in het geval van Turkije ook de instemming van Turkije. Kansloos dus. Het PvdA-plan om migranten uit deze landen onder de leerplicht te laten vallen is wél een realistisch plan. Als Donner het wetsvoorstel dat al gemaakt was door zijn voorganger uit de kast haalt en indient bij de Tweede Kamer, kan het binnen een paar maanden geregeld zijn.