The Stoning of Soraya M.

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com
datum 28 september 2011
aanwezigen W.R.F. (Wim) Kortenoeven i, D. (Duco) Hoogland i e.a.
organisatie Het portaal

Humanitaire aanklacht of bot effectbejag?

Nadat hij autopech heeft gekregen, belandt de Franse journalist Sahebjam in een afgelegen Iraans dorp, waar Zahra hem over haar nichtje vertelt. Soraya's man, Ali wil van haar scheiden omdat hij verliefd is geworden op een veertienjarige. Omdat Soraya de scheiding weigert, beschuldigt Ali haar samen met de plaatselijke, corrupte mullah van overspel. Bewijs is er niet, maar de bevolking wordt gemakkelijk overtuigd. De onschuldige Soraya wordt gestenigd. Zahra's relaas maakt duidelijk dat de vrouwen rechteloos zijn. Haar enige hoop op genoegdoening is dat het verhaal van Soraya via de journalist de buitenwereld bereikt.

Over de film zijn de meningen verdeeld. In België schreef een recensent: "de Amerikaanse productie is Cyrus Nowrasteh's derde langspeelfilm. Hij heeft voor ons een mooie opzet en een belangrijke boodschap, maar dan kan niet verhinderen dat zijn film als een holle luchtbel uiteen spat. Alleen de gruwelijke finale is nog slechts een verre echo van een boodschap die mee de mist in gaat". Een ander ziet in de film "een helder manifest tegen de onsmakelijke en achterlijke praktijken mogelijk in een theocratie (Iran) waar sociaal onrecht regeert". Het Amnesty International Annual Report 2011 over Iran geeft aan hoe de mensenrechten met voeten worden getreden.

Over dit onderwerp organiseren Het Portaal en Filmhuis Den Haag een film- en debatavond.

Duco Hoogland, politicoloog, praat met het publiek na over 'The Stoning of Soraya M' en bevraagt speciale gasten over hun mening ten aanzien van de film: een humanitaire aanklacht of een bot effectbejag? Speciale gasten zijn is in ieder geval de historicus Jos van der Burg, nu filmrecensent voor Het Parool en redacteur bij de Filmkrant, Tweede Kamerlid voor de PVV, Wim Kortenoeven en Hadi Tehrani, onder meer publicist, acteur en voorzitter van culturele stichting 'Khorshid'.

Film en debat vinden plaats in Filmhuis Den Haag, Spui 191, op dinsdag 28 september. De avond start om 19.00 uur. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij Filmhuis Den Haag.

Deelname: debat gratis / film €8 (standaardkortingen van toepassing). Reserveren: via Filmhuis Den Haag 070 365 60 30

In de hoofdrollen spelen Jim Caviezel (Jezus in 'The Passion of the Christ') als de Franse journalist en Shohreh Aghdashloo (Oscar-nominatie voor haar rol in 'House of sand and fog') als Zahra. De maker van de film Cyrus Nowrasteh verwierf al eerder bekendheid met zijn politiek gevoelige films. Hij maakt eerder een bekroonde tv-film over Ronald Reagan ('The day Reagan was shot') en een omstreden documentaire tv-serie 'The path to 9/11'. In Iran en de Verenigde Staten heeft de schokkende film al veel reacties opgeroepen. Zo staat de film in Iran op een lijst van gewraakte Hollywoodfilms.

IMDB cijfer: 7,9/10

Moviemeter: 3,57/5

Pers-quotes

"Genadeloze blik op steniging Iran" (Trouw)

"een bloedige en spraakmakende film" (Trouw)

"een zeldzame blik in het postrevolutionaire Iran" (de Volkskrant)

Trailer (IT):


1.

Meer over...