EU meerjarenbegroting 2014-2020: sleutelrol regionale innovatie

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op woensdag 6 juli 2011.

Onlangs werd het voorstel van de Europese commissie voor de Europese begroting 2014-2020 naar buiten gebracht. Waar veel discussie zich concentreerde op het gehele begrotingsbedrag, heb ik mij gefocust op de inhoud van deze begroting voor mijn beleidsterreinen. Mijn conclusie? Nederland mag wel iets optimistischer zijn over de Europese begrotingsplannen. Het totale budget voor Research&Development wordt van 80 miljard verhoogd met nog eens 60 miljard euro. Dit geld komt direct uit de structuurfondsen. Dit betekent dat er geen geld vanuit Europa zal gaan naar zaken zoals fietspaden en speeltuinen, maar naar R&D en innovatie. Regio’s moeten zich kwalificeren als excellente regio om aanspraak te kunnen maken op deze budgetten. Met de huidige aanwijzing en ontwikkeling van TOP-regio’s in Nederland zijn er voldoende regio’s die gekwalificeerd zijn om aanspraak te maken op deze gelden. Kortom: met deze begroting krijgen de Nederlandse economie en innovatieprojecten een geweldige boost.

Voor de algemene reactie van de CDA-fractie in het Europees Parlement op de voorstellen voor de nieuwe EU-meerjarenbegroting, klik hier.

Benoeming tot eerste rapporteur EVP

In de zogenoemde "General Regulation" wordt vrijweg alles geregeld over de wijze waarop de 376 miljard Euro van de regio's wordt verdeeld en ingezet. Ik ben benoemd tot eerste rapporteur hierop voor de EVP. Onder de "General Regulation" zitten de uitvoerende fondsen zoals het Europees Regionaal Ontwikkelingsfonds, het Europees Sociaal Fonds en het Cohesiefonds. Deze uitgaven dienen twee doelstellingen: die van de regionale ontwikkeling (cohesie) en van de EU-2020.

De EU 2020 strategie is gericht op: slimmer, groener en méér mensen aan het werk. In concreto gaat dit betekenen dat de uitgaven meer focus krijgen en dat het aantal bestedingsdoelen zal afnemen. De tijd dat het geld voor Regionale Ontwikkeling werd versnipperd over allerlei kleine projecten zoals fietspaden en rotondes is voorbij. Tussen de Europese Commissie en de landen wordt gekozen uit een beperkt aantal mogelijkheden (zoals kenniseconomie, energietransitie en het blijven opleiden van mensen.

Het is aan de regio's en steden om er op tijd bij te zijn om een goede besteding te waarborgen voor Nederland.

Vorige week heeft de Europese Commissie haar eerste voorstel voor de begroting 2014-2020 op tafel gelegd. Eind 2012 (uiterlijk begin 2013) moet er definitief overeenstemming komen over de financiën en de regulations van de fondsen.

De functie van eerste rapporteur heeft betrekking op de grootste uitgavenpot in de EU-begroting. Het belang voor de concurrentiekracht in Europa is groot; het is in de regio's waar allerlei beleid samenkomt en de groei (en daarmee samenhangende specialisaties) tot stand komt. De Europese Commissie ziet Regionale Ontwikkeling als het belangrijkste instrument om haar doelstellingen te bereiken. Alle Europese regio's komen voor de maatregelen in aanmerking.