265 miljoen voor het 'European Energy Efficiency Fund'

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op maandag 11 juli 2011.

Op aandringen van het Europees Parlement heeft de Europese Investeringsbank (EIB) een investeringsfonds opgezet voor energie-efficiëntie en duurzame energie. Dit fonds, het European Energy Efficiency Fund (EEEF), omvat maar liefst 265 miljoen euro. Het kan helpen projecten te financieren door leningen te verstrekken, eventueel zelf te participeren, of garantstellingen af te geven aan de partners.

In het Europees Parlement heb ik me eind 2010 ingespannen om 146 miljoen uit het Europees herstelprogramma te reserveren voor kleinschalige energieprojecten. Offshore windenergie en gasleidingen zijn belangrijk. Maar juist kleinschalige projecten in steden en dorpen kunnen bijdragen aan het behalen van de Europese energie doelstellingen.

Door bijdragen van de EIB en andere investeringsfondsen komt men uit op 265 miljoen. Andere financiële instellingen in Europa zijn uitgenodigd zich aan te sluiten om het fonds verder te laten groeien.

Het fonds is bedoeld voor lokale overheden en bedrijven die 'namens die overheden optreden'. Deze laatste kunnen energiebedrijven zijn, leveranciers van stadswarmte maar ook openbaar vervoersbedrijven.

Hiervoor komen voornamelijk investeringen in technieken die de energie-efficiëntie verhogen, zoals micro-warmtekrachtkoppelingsinstallaties, warmte- en koudenetten, zuinige straatverlichting en smart grids in aanmerking. Ook projecten op het gebied van duurzame energie kunnen op steun rekenen.

De projectindieners moeten voldoen aan een set voorwaarden die in lijn liggen met bestaande Europese instrumenten. Zo moet worden aangetoond dat de techniek die zal worden gebruikt een CO2 reductie of energiebesparing van op zijn minst 20 procent oplevert. Voorts moet aansluiting worden gezocht met doelstellingen uit de recentelijk voorgestelde richtlijn voor energie efficiënte.

Meer informatie: