Brief Presidium; Verzoek aan het CPB om een raming van de arbeidsmigratiestroom uit Midden- en Oost-Europa - Parlementair onderzoek Lessen uit recente arbeidsmigratie

Deze brief is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 32680 - Parlementair onderzoek Lessen uit recente arbeidsmigratie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Parlementair onderzoek Lessen uit recente arbeidsmigratie; Brief Presidium; Het Presidium legt het verzoek van de tijdelijke commissie Arbeidsmigratie aan de Kamer voor, om het CPB te vragen een actuele raming op te stellen van de arbeidsmigratiestroom naar Nederland uit het Midden- en Oost-Europese landen
Document­datum 07-07-2011
Publicatie­datum 08-07-2011
Nummer KST326802
Kenmerk 32680, nr. 2
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2010–2011

32 680

Parlementair onderzoek Lessen uit recente arbeidsmigratie

Nr.2

BRIEF VAN HET PRESIDIUM

Aan de leden

Den Haag, 28 juni 2011

Het Presidium legt hierbij het verzoek van de tijdelijke commissie Lessen uit recente arbeidsmigratie bij brief van 24 juni 2011 aan u voor om het Centraal Planbureau te verzoeken een actuele raming op te stellen van de arbeidsmigratiestroom naar Nederland uit de Midden- en Oost-Europese landen, met name Polen, Bulgarije en Roemenie en de effecten daarvan op de Nederlandse economie en -arbeidsmarkt.

De tijdelijke commissie Lessen uit recente arbeidsmigratie heeft deze analyse nodig voor haar eindrapport. Het Centraal Planbureau wordt verzocht om de analyse bij voorkeur voor half augustus op te leveren, zodat het nog meegenomen kan worden in het eindrapport van de Tijdelijke commissie.

Het eindrapport zal in september a.s. aan de Kamer worden aangeboden, zodat het nog betrokken kan worden bij de komende besluitvorming over de vrije toetreding van Roemeense en Bulgaarse werknemers tot de Nederlandse arbeidsmarkt.

Het Presidium stelt u voor om hiermee in te stemmen.

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, G. A. Verbeet

De griffier van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, J. E. Biesheuvel-Vermeijden

BIJLAGE

AAN HET PRESIDIUM

Den Haag, 24 juni 2011

De tijdelijke commissie Lessen uit recente arbeidsmigratie wil aan de Kamer voorstellen om, via de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, het Centraal Planbureau (CPB) te verzoeken een actuele raming op te stellen van de arbeidsmigratiestroom naar Nederland uit de Midden- en Oost-Europese landen, met name Polen, Bulgarije en Roemenië en de effecten daarvan op de Nederlandse economie en -arbeidsmarkt.

De raming is deels te vergelijken met de analyse die het CPB heeft uitgevoerd voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2004 over de arbeidsmigratiestroom naar Nederland uit de Midden- en Oost-Europese landen die per 1 mei 2004 toetraden tot de Europese Unie (CPB notitie 14 januari 2004, bijlage bij Kamerstuk 29 407, nr. 1). Voorts wordt het CPB verzocht waar mogelijk het effect van (afschaffen van) tewerkstellingsvergunningen mee te nemen.

De commissie verzoekt het CPB bij deze analyse een evaluatie te presenteren van de eerder genoemde raming inzake het aantal immigranten vanuit acht Midden- en Oost-Europese landen naar Nederland en daarbij aan te geven in hoeverre het CPB in de nu gevraagde raming de uitkomsten van deze evaluatie heeft verdisconteerd.

De analyse zal een bijdrage leveren aan het eindrapport van de tijdelijke commissie Lessen uit recente arbeidsmigratie. Zij ziet graag dat de analyse half augustus wordt opgeleverd, zodat de resultaten nog meegenomen kunnen worden in het eindrapport. Het eindrapport zal in september a.s. aan de Kamer worden aangeboden, zodat het nog betrokken kan worden bij de komende besluitvorming over de vrije toetreding van Roemeense en Bulgaarse werknemers tot de Nederlandse arbeidsmarkt.

De tijdelijke commissie stelt u voor om het hierboven omschreven verzoek ter instemming voor te leggen aan de Kamer.

De voorzitter tijdelijke commissie Lessen uit recente arbeidsmigratie, Koopmans

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.