Willem Drees-lezing door Ruud Lubbers, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 19 september 2011 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Rode Hoed Toon locatie
zaal Oosterhuiszaal
aanwezigen R.F.M. (Ruud) Lubbers i e.a.
organisatie De Rode Hoed

Het is nu al weer meer dan 25 jaar geleden dat de toen jonge premier Ruud Lubbers i op bezoek ging bij zijn hoogbejaarde voorganger Willem Drees i. Toen Ruud Lubbers zijn bewondering uitsprak voor wat Willem Drees voor het land betekend had kreeg hij als antwoord “U heeft het veel moeilijker. Ik heb nooit hoeven te bezuinigen”. En Willem Drees voegde daar aan toe “In mijn tijd waren er natuurlijk ook politieke verlangens die bij inwilliging geld zouden gaan kosten, maar die behandelde ik als volgt :

 

ik kwalificeerde ze als onzin;

   

ik zei goed idee, maar dan moeten wij eerst meer verdienen en het zo betalen uit groeiende belastinginkomsten;

   

of ik erkende dat het hoogst urgent was, maar dat gebeurde zelden.”

Zo werd dat ruim 25 jaar geleden een boeiend gesprek.

Dat zal Ruud Lubbers dit jaar bij de Willem Drees lezing voortzetten. Dan zal het natuurlijk gaan om nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen. Ruud Lubbers zal verhalen over de globalisering en het Handvest van de Aarde; over de spanningen die voortvloeien uit immigratie en de moeite met moslims om te gaan; over de vergrijzing en wal al niet meer.

Een gesprek van een sociaaldemocraat en een christendemocraat; de een begonnen als wethouder met een blauwe knoop, de ander begonnen als ondernemer in de metaal met een fanate belangstelling voor de publieke zaak. In een tweegesprek turend naar de toekomst. Hopelijk ook samen met hen die komen naar deze Drees lezing. Interactief dus!

Organisatie: Stichting Willem Drees-lezing i.s.m. de Rode Hoed


1.

Meer over...