Griekenland, onverdoofd ritueel slachten, pgb, en nog veel meer

Met dank overgenomen van A. (Arie) Slob i, gepubliceerd op zaterdag 18 juni 2011.

Het was een kort maar druk weekje. Kort vanwege het Pinksterfeest. We begonnen daarom ons werk pas op dinsdag. Dan plof je er ook direct in. Druk omdat we weer genoeg werk lag. Direct op dinsdag bijvoorbeeld het debat over de te verlenen steun aan Griekenland. Maar ook hoorzittingen over ritueel slachten en de bezuinigingen op de pgb. En een wetsbehandeling over alcoholbeleid. Ook mooi om met dergelijke onderwerpen aan de slag te gaan. En dat doen we ook met volle overgave.

Ik constateer met vreugde en ook enige trots dat er steeds meer schwung in de fractie begint te komen. We kruipen naar het zomerreces, maar er komt nog erg veel uit de handen van onze Kamerleden en hun medewerkers. Dat is ook nodig. Een debat over onverdoofd ritueel slachten raakt bijvoorbeeld aan de godsdienstvrijheid. Dan horen wij ons ook te laten zien. Deze week deed Esmé Wiegman dat bijvoorbeeld in een prachtig interview in het Nederlands Dagblad. Maar ook bij een onderwerp als de pgb is dat het geval. We zijn als fractie deze week een actie begonnen om het kabinet aan te sporen open te staan voor alternatieven. http://www.christenunie.nl/k/nl/n8447/news/view/484955/363763/ChristenUnie-wijst-Rutte-alternatieve-zorgbezuinigingsroute.html Gelukkig is deze week mijn motie aangenomen die het kabinet opgedragen heeft weer met gehandicaptenorganisaties om tafel te gaan zitten. Als het goed is, is dat afgelopen vrijdag gebeurd. Ik ben benieuwd wat er uitgekomen is.

Het nieuwe CU-Kamerlid Carola Schouten maakt een vliegende start door. Deze week liet zij zich vooral zien bij het debat over Griekenland. Als ChristenUnie denken we dat de tijd van herstructurering nu aangebroken is. Griekenland zal meer perspectief geboden moeten worden, dan nu weer een nieuwe schuld op de oude schuld te stapelen. Het was geen makkelijk besluit voor ons. Ook geen populistisch besluit, zoals ik ergens las. Dat zijn PVV-teksten als: 'schop Griekenland de euro uit' en 'geen cent meer naar Griekenland'. Voor meer info over ons standpunt: http://www.carolaschouten.nl/k/n27705/news/view/484037/438581/Kwijtschelding-helpt-Grieken-op-weg.html Geweldig overigens om Carola zo te zien starten. Ze krijgt vertrouwen en laat zien veel kwaliteit in huis te hebben. Mooi ook haar optreden bij Knevel en vd Brink op maandagavond. Ik ken niet veel Kamerleden die binnen een maand na hun aantreden al te gast zijn bij dergelijke talkshows en ook zo goed hun woordje doen. Zat dus, zo zult u begrijpen, als fractievoorzitter maandagavond glimlachend achter de buis.

Veel discussie deze week over het onverdoofd ritueel slachten. De hoorzitting over dit onderwerp trok veel belangstelling. Prachtig ook om een aantal Joodse rabbijnen door het gebouw van de Tweede Kamer zien te lopen. Het ziet er voor hen slecht uit. Een kamermeerderheid lijkt voet bij stuk te houden. Dat is heftig bij een onderwerp als dit. Volgende week zal het afsluitende Kamerdebat zijn. Wie weet komen partijen als de PVV en de PVdA nog bij zinnen.

Deze week ook een aantal interviews afgegeven. Onder andere aan het Algemeen Dagblad en de Groene Amsterdammer. Ook nog gesproken op een congres in Utrecht waar ambtenaren bij elkaar kwamen.Ik mocht staatssecretaris Weekers vervangen die verhinderd was en heb iets gezegd over de ontwikkelingen die er nu zijn rond de overheid (met name de bezuinigingen en de gevolgen daarvan). Mijn grootste kritiekpunt is niet dat er stevig bezuinigd wordt (dat is onvermijdelijk), maar wel dat er geen visie van de overheid van morgen wordt bijgeleverd. Die stip op de horizon hebben ambtenaren wel nodig om verder te kunnen. Gemiste kans dus voor het kabinet Rutte.

Ik ben naast al het Kamerwerk ook druk bezig met partijontwikkelingen. Dat voltrekt zich nu allemaal nog wat achter de schermen. Boeiend om vooruit te kijken en met anderen te spreken over wat er allemaal moet gebeuren. Ik kom veel enthousiasme tegen in de partij. Niet alleen de Tweede Kamerfractie heeft de schwung weer te pakken. Ik zie het op meer fronten. Heel fijn. We hadden een fase afgesloten en zijn nu weer in de opbouwfase terechtgekomen. Dat geeft ook veel positieve energie. In dat spoor dan ook verder.