Van Veldhoven groenste politicus van het jaar!

Met dank overgenomen van S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i, gepubliceerd op dinsdag 14 juni 2011.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven is vandaag uitgeroepen tot groenste politicus van 2011. Een jury van Natuurmonumenten verkoos de sociaal-liberaal boven Lutz Jacobi (PvdA) en Henk van Gerven (SP). Doorslag gaf Van Veldhovens zoektocht naar breed gesteunde oplossingen. De D66-politica kreeg zes voorstellen aangenomen waarvan Natuurmonumenten er drie als ‘zeer goed’ voor de Nederlandse natuur kwalificeerde.

Betonnen muur

Van Veldhoven: "Ik ben ontzettend blij met deze erkenning. De nominatie kwam al als een verrassing, maar het is helemaal een eer dat ik me nu een jaar groenste politicus mag noemen. Ik loop vaak op tegen de betonnen muur van de coalitie, die bezig lijkt met een afrekening van natuur. Terwijl Nederlanders graag ontsnappen aan de stenen van de stad om te kunnen wandelen of fietsen in bossen en groenstroken. Maar ik blijf bij dit kabinet zoeken naar wat wel kan. Zo bereik je het meest."

Natuurspiegel

De D66’er is een jaar Kamerlid en sprak in haar allereerste Kamerspeech over de verkoop van giftige dioxinepaling. Dat leidde tot een wetsvoorstel dat de vangst van paling in alle vervuilde gebieden verbiedt. Van Veldhoven maakt zich hard voor ontpoldering van de Hedwigepolder en uitvoering van het Kierbesluit, dat Nederland bij het niet nakomen van deze internationale afspraken veel geld kan gaan kosten. De sociaal-liberaal regelde eveneens meer geld voor agrarisch natuurbeheer uit het Europees landbouwbeleid. "Zo komt er toch meer geld voor natuur. Alle beetjes helpen. En dat doet het ook. Ik hou het kabinet een natuurspiegel voor. Bij het doorschuiven van een groene schuld naar de toekomst of het nakomen van internationale natuurverdragen. Ik blijf me hard maken voor de Nederlandse natuur," aldus de sociaal-liberaal.