Bezuinigingen GGz stuitend onverschillig

Met dank overgenomen van L.Th. (Lea) Bouwmeester i, gepubliceerd op vrijdag 10 juni 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lea Bouwmeester

Met de bezuinigingen op de GGZ toont het kabinet haar stuitende onverschilligheid ten aanzien van mensen. Ik vind het stuitend dat door deze snoeiharde maatregelen sommigen de voor hen noodzakelijke zorg niet meer krijgen. Een hoge eigen bijdrage invoeren leidt ertoe dat mensen zorg waar ze niet zonder kunnen, gaan mijden. Met alle gevolgen van dien. Wij zouden liever investeren in de zorg dichtbij, zodat iedereen die hulp nodig heeft sneller kan worden geholpen. Zo help je mensen in psychische nood én bespaar je kosten doordat ernstigere problemen en daarmee duurdere zorg worden vermeden.

De bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg zijn keihard en disproportioneel groot. Onder het mom van tegengaan van overschrijdingen worden er honderden miljoenen extra op de GGZ gekort. Geen wonder dat mensen boos zijn.

De minister heeft het over een verschuiving van de veel duurdere tweede lijn naar de eerste lijn, maar doordat ze ook eigen bijdragen en budgetkortingen in de eerste lijn invoert, is daar helemaal geen sprake van. Dit gaat haar puur om de centen. Het werkelijke effect is dat mensen in nood zorg gaan mijden. Voor een deel van deze mensen zelfs met gevaar voor henzelf en hun omgeving. Wij willen juist meer mensen in de eerste lijn helpen en die zorg uitbreiden. Zo houd je zorg dichtbij, bespaar je kosten en - het belangrijkst - help je daadwerkelijk mensen.