Interne verkiezingen Eerste Kamer

Met dank overgenomen van J.W.M. (Hans) Engels i, gepubliceerd op zaterdag 1 januari 2011.

De stemadviescommissie heeft mij plaats 6 op de kandidatenlijst toegedacht. Zij heeft gezocht naar een combinatie van vertrouwde en nieuwe gezichten, diversiteit en specialismen, maar ook naar vaardigheden als overtuigingskracht, samenwerking, verbindingskracht en inzet voor de partij. In veel rollen en op veel posities heb ik dat voor D66 laten zien, zowel binnen als buiten de partij.

In de Eerste Kamer komt het aan op een combinatie van politieke ervaring, staatsrechtelijk inzicht, een grondige kennis van het openbaar bestuur en beleidsinhoudelijke deskundigheid. In de zes jaar dat ik nu in de Eerste Kamer zit heb ik juist ook die kwaliteiten in de praktijk gebracht. Daarmee heb ik, ook als fractievoorzitter, voor D66 het nodige vertrouwen en gezag weten te verwerven.

Het is bekend dat ik er - na rijp beraad - van heb afgezien mij te kandideren als lijsttrekker. Met de partijleiding vond en vind ik dat de huidige politieke ambiance vraagt om een lijsttrekker met een op de komende verkiezingscampagne toegesneden profiel. Om die reden besloot ik het partijbelang voorop te stellen.

Maar op grond van datzelfde partijbelang vind ik dat de enige kandidaat met relevante en recente ervaring in de Eerste Kamer niet buiten de nieuwe fractie kan blijven. Maar de 5e en 6e plaats kunnen op dit moment (nog) niet met zekerheid als verkiesbaar kan worden aangemerkt. Daarom vraag ik u mij op een ruim verkiesbare plaats te zetten door te stemmen via: https://intranet.d66.nl/stembiljet/q/e_id/NTk3NDQ%3D