Oud en nieuw

Met dank overgenomen van K.G. (Klaas) de Vries i, gepubliceerd op woensdag 8 juni 2011.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blogs PoMo
Het afscheid van 39 senatoren en de intrede van 39 nieuwe is weer achter de rug.

Vorige week werden alle vertrekkenden in de plenaire vergadering toegesproken door Kamervoorzitter René van der Linden en tijdens een receptie in de Ridderzaal door de minister-president. En gister traden de nieuwe leden aan. Bij beide gelegenheden veel familie en vrienden.

Een onbezorgde feestelijke dag tegen het decor van toekomstige politieke spanningen.

Bij gebrek aan echt nieuws werd het Kamervoorzitterschap de laatste tijd een issue. Het is grappig dat veel politici en journalisten veranderingen meemaken zonder die geestelijk te verwerken. Het heeft jaren geduurd voor men erachter kwam dat burgemeesters sinds 2002 worden uitgekozen door de gemeenteraad van de gemeente waar ze aantreden en niet door het kabinet. De benoeming door de Kroon is in 100% van de gevallen een formaliteit. Toch lees je vaak dat hier nog van ‘verdeling’ van posten’ sprake zou zijn.

Sedert een flink aantal jaren worden de voorzitters van beide Kamers door de leden gekozen. Toch doen velen nog of de grootste partij ‘recht’ op zo’n voorzitterschap zou hebben en dat het onderdeel is van een ‘eerlijke’ toedeling van belangrijke functies. Maar de situatie in de Tweede Kamer maakt al duidelijk dat dat - gelukkig - niet zo is. Gerdi Verbeet werd daar (wederom) tot voorzitter gekozen omdat de meerderheid vond dat ze een betere kandidaat was dan de VVD-kandidaat Aptroot. Als je naar een totaalplaatje wilt kijken, moet je daar ook bij betrekken dat je soms een functie niet krijgt omdat je niet de beste kandidaat had.

In de Eerste Kamer is Van der Linden (CDA) nu twee jaar voorzitter. De VVD claimt het voorzitterschap. Eerst lazen we uitgebreid in de kranten dat Heleen Dupuis daarvoor kandidaat was. Ze legde zelf haarfijn uit hoe ze dat ambt ging vervullen. Maar dat is gister door de VVD-fractie naar verluidt zonder discussie, redengeving of stemming veranderd. Fred de Graaf, de burgemeester van Apeldoorn, is nu de VVD-kandidaat voor het voorzitterschap.

Je kunt je in een Kamer die de hele dag belijdt een hekel te hebben aan de waan van de dag natuurlijk afvragen of je een voorzitter die het nog maar kort doet, maar veel waardering krijgt, nu al weer aan de kant moet zetten. Maar de VVD wil cashen. Eens kijken of dat lukt. Voorlopig maar hopen dat er wat te kiezen blijft.