Een krachtig en progressief geluid in de Eerste Kamer

Met dank overgenomen van K. (Kim) Putters i, gepubliceerd op zaterdag 20 november 2010.

Vanaf vandaag kunnen leden van de PvdA in een ledenraadpleging hun lijsttrekker voor de Eerste Kamer kiezen. Hieronder mijn brief aan de leden. Ik hoop ook op jouw stem te mogen rekenen!

Beste partijgenoot,

Op 2 maart 2011 is er een wereld te winnen. Het is ‘twee voor de prijs van één’. Een stem voor een sterke PvdA in jouw provincie is ook een stem tegen de rechtse plannen van de regeringscoalitie. Die stem zorgt voor een grote PvdA fractie in de Eerste Kamer, die het tij kan helpen keren. Ik wil daar graag leiding aan geven, voortbouwend op mijn acht jaar ervaring in de Eerste Kamer en in het fractiebestuur.

Mijn PvdA-droom is dat in Nederland iedereen meedoet en een eerlijke kans krijgt op werk, onderwijs en zorg. In onze schippersfamilie in de Alblasserwaard was studeren niet gewoon. Ik kreeg de kans om door te leren, via de Mavo naar de universiteit. Ik wil dat iedereen kansen krijgt, en ze grijpt. Dat jongeren stageplekken vinden, ook als ze Mohammed heten of een handicap hebben. Dat ouderen de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dat onderwijzers en politieagenten niet hun tijd verdoen met formulieren invullen, terwijl hun hart bij de mensen ligt.

Onder mijn leiding krijgt u een solide en scherpe Eerste Kamerfractie. De Eerste Kamer is geen plek voor populisten en schreeuwpolitiek. Het is tegenstemmen waar het moet en samenwerken waar het kan. Met lokale PvdA´ers, Tweede Kamerleden én andere partijen om zo ook in oppositietijd onze idealen te realiseren. Op die manier heb ik in het verleden succesvol gestreden voor betaalbare lokale zorg in de Wmo en hebben we de Aanbestedingswet tegengehouden, om nog slechtere arbeidsvoorwaarden voor postbodes en alphahulpen te voorkomen.

Ook in de komende jaren kunnen we de onverschilligheid en verrechtsing een halt toeroepen. Zo is er regelgeving op komst om de marktwerking in de zorg uit te breiden en toe te staan dat ziekenhuizen winsten maken. Wie niet vermogend genoeg is om zorg te kopen, heeft steeds meer het nakijken. Het geld moet niet uit maar in de zorg. Het is een ‘Nacht van Putters’ waard!

De afgelopen acht jaar heb ik naast het Kamerlidmaatschap in deeltijd aan de universiteiten van Tilburg en Rotterdam gewerkt aan het verbeteren van de gezondheidszorg. Ook ben ik fractievoorzitter in Hardinxveld-Giessendam. Mijn lokale betrokkenheid blijft, maar ik stop als fractievoorzitter. De fractie en de partij verdienen een aanvoerder in de Eerste Kamer die voluit beschikbaar is om een krachtig sociaal-democratisch geluid te laten horen.

Met mijn ervaring wil ik leiding geven aan een strijdbare fractie die staat voor diversiteit van generaties, vrouwen en mannen, culturele achtergronden, homo’s en hetero’s. Een fractie die uitvoerbare en solidaire wetgeving bereikt. Zodat werk, zorg en onderwijs voor iedereen bereikbaar zijn en blijven. Dat niet geld en het recht van de sterkste de doorslag geven, maar dat solidariteit ons samenbindt in een sterke economie, ook over landsgrenzen heen.

Met uw steun voor mij als lijsttrekker laten we dit krachtige progressieve geluid horen. U kunt op mij rekenen!

Met strijdbare groet,

Kim Putters

Kim Putters (37) is Eerste Kamerlid sinds 2003, hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg in Rotterdam en fractievoorzitter in Hardinxveld-Giessendam.