We zitten er bovenop!

Met dank overgenomen van A. (Arie) Slob i, gepubliceerd op zaterdag 4 juni 2011.

Een bijzonder weekje ligt achter me. De eerste drie dagen van de week in den Haag gewerkt. En de rest van de week vooral in Zwolle doorgebracht. Dat heb je zo in een week waar Hemelvaartdag in valt. De dagen in den Haag vlogen voorbij. Ik merk dat mijn nieuwe functie weer andere dingen van mij gaat vragen dan ik in de afgelopen maanden gewend was. Toen concentreerde ik me vooral op mijn portefeuilles. Nu wordt er ook in partijverband weer meer van mij gevraagd. Dat is boeiend, maar het vraagt ook wel even weer wat schakelen. Heerlijk om dan deze week ook een paar dagen wat afstand te kunnen nemen.

Maandag was in den Haag ook nog een gecombineerd uitje van de fractie en de medewerkers van het partijbureau. Dat was erg gezellig. We hebben in Kijkduin ons prima vermaakt. Het weer was die dag prachtig. Een knipoog van boven, heb ik het genoemd.

Dinsdag konden we direct weer vol aan de bak. De agenda's beginnen goed vol te lopen. Dat zal de komende weken niet anders zijn. Er liggen ook een aantal grote vraagstukken op het Kamerbordje. Denk aan de grote bezuinigingen op defensie, maar ook de bezuinigingen die deze week op de PGB zijn aangekondigd. Nou ja, we mochten het van dit kabinet geen bezuinigingen noemen.

Wat een vertoning. Dit is 'gewoon' een harde bezuiniging. Als deze plannen doorgaan verliest ca 90 % van de huidige PGB-gebruikers het recht op deze ondersteuning. Mijn mailbox stroomt al over met mails van mensen die geen idee hebben hoe ze het nu met de zorg moeten doen. Heftige mails van wanhopige mensen. Nu mag er best kritisch naar het gebruik van de PGB gekeken worden, maar dat is wat anders dan er wild in gaan snoeien. Het lijkt de botte bijl van de defensiebezuiniging wel. Onze woordvoerder Esmé Wiegman zit goed in dit vraagstuk en zal namens de ChristenUnie proberen onnodig leed te voorkomen. We zitten er - zoals dat genoemd wordt -  bovenop. Het kabinet is gewaarschuwd.

Bijzonder om te zien welke prioriteiten dit kabinet steeds bij bezuinigingen legt. Het lijkt er steeds meer op dat de bezuinigingen redelijk eenzijdig op kwetsbare schouders neervallen. Dat is ook de reden dat ik me heb aangesloten bij een verzoek in de Tweede Kamer om over deze stapeling van bezuinigingen met het kabinet te debatteren. Waarschijnlijk zal dat volgende week gaan gebeuren. Natuurlijk moet er in deze tijd bezuinigd worden, maar ook daarin gaat het om politieke prioriteiten stellen. Belangrijk om daarover met elkaar te spreken.

In mijn 'vrije dagen' heb ik nog wat evenementen bezocht. Zo ben ik donderdagavond met mijn vrouw en moeder naar Urk gegaan om de hemelvaartzang in de veiling een keer mee te maken. Ik was uitgenodigd door wethouder Ben Visser. Geweldig om in een hal met ca 3000 mensen te zingen en naar kwalitatief goede koren te luisteren. Wij hebben er in ieder geval van genoten. Dat hebben we vandaag (zaterdag) ook op de EO Jongerendag gedaan. Op uitnodiging een deel van het programma bijgewoond. Prachtig om ca 30.000 jongeren zo bij elkaar te zien. Onze jongste dochter stond er ook tussen. Move, was het thema van de Jongerendag. En met zulke muziek blijf je niet stil zitten. Leuk overigens om André Rouvoet ook weer even te zien en te spreken.