2011

Met dank overgenomen van K.G. (Klaas) de Vries i, gepubliceerd op woensdag 9 maart 2011.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blogs PoMo

nrc van 5 en van 7 maart

Druk weekje na de verkiezingen van vorige week.

De PvdA haalde objectief gezien een slecht resultaat, maar bleek opgelucht of zelfs tevreden omdat er geen zetels in de senaat verloren gaan.

Het CDA verloor de helft, maar heeft nu - volgens Verhagen - een heel stevige bodem om op te bouwen.

x

X

D66 won vier zetels en is nu half zo groot als in 1994. De SP raakte vier zetels kwijt en is blij met winst ten opzichte van de peilingen. GroenLinks werd met een extra zetel beloond voor de steun aan de politiemissie naar Kunduz. De PVV haalde er een tiental zetels uit, minder dan verwacht maar dat kwam door de lage opkomst, die flink hoger was dan vorige keer. En oud-senator Jan Nagel won een zetel, maar is nog bezig met een wonderbaarlijke vermenigvuldiging.

Onderhandelingen over steun van andere partijen bij het verkrijgen van restzetels zullen nog ruim twee maanden duren. Dan wordt de samenstelling van de Eerste Kamer bekend. Wij schrijven 2011.

Geen wonder dat hierna een griep ongenadig toeslaat. Maar op zaterdag kan ik toch een woordje spreken op een geanimeerde gewestelijke vergadering van de PvdA in Zuid-Holland.

Zondag met de Thalys naar de Raad van Europa. Op die vrolijke advertenties met dansende mensen voor de snelle trein vertellen ze nooit dat de toiletten altijd smerig zijn.

Als ik terugkeer in Nederland is de NRC net als Trouw en de Volkskrant een klein krantje geworden. Nu krijg ik alleen maar kwaliteitskrantjes thuis. De Telegraaf blijft nog even op groot formaat verschijnen, want ze vinden het daar zonde om voor 5 december de chocoladeletters van hun koppen om te smelten.

Door de globalisering wordt alles langzaam maar zeker kleiner.