Stembus

Met dank overgenomen van K.G. (Klaas) de Vries i, gepubliceerd op woensdag 2 maart 2011.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blogs PoMo

www.foksuk.nl

Wat duurt het altijd lang voor die stembussen (half) vol zijn. Gelukkig is er al een peiling van Synovate van gisteren, 1 maart. ‘Kan nog iets veranderen,’ zeggen ze zelf, ‘want er komt nog een debat’, maar ik zag al kanjers van reclameborden in de stad van Synovate, waaruit blijkt dat ze toch wel knap trots zijn op hun politieke barometer.

Dit denkt men:

CDA 9, VVD 14, PvdA 12, SP 9, GL 4, CU 3, SGP 2, D66 7, Dieren 1, OSF 1, PVV 11, 50+ 2.

Dit moeten we dus vergelijken met de uitkomst op 23 mei a.s., want dan worden de stemmen van vandaag door alle Provinciale Staten omgetoverd tot zetels in de Eerste Kamer. Een andere peiler, Maurice de Hond, houdt zoveel slagen om de arm dat hij altijd bijna gelijk zal krijgen. Dat is wel realistisch, maar je hebt er ook niet veel aan.

Gisteravond bij Pauw en Witteman Rita Verdonk van TON, nog steeds met wachtgeld, en Frits Huffnagel, VVD, die volgens de Telegraaf van hedenochtend in november 2009 als wethouder een dure dienstreis maakte naar Las Vegas. Waarschijnlijk een toekomstige zusterstad van Den Haag.

Eergister bij Pauw en Witteman een uur lang Rutte. Bij De Wereld Draait Door minister De Jager, die van Van Nieuwkerk ‘aan zijn vele kijkers’ mocht uitleggen waarom je CDA moet stemmen. ‘Veel succes’, zei Van Nieuwkerk.

Schiet me nu te binnen dat Buitenhof Syp Winia van Elsevier als commentator heeft. Eenkennig zijn ze niet echt, die linkse omroepen. Vorige week zei Sonja Barend tegen Witteman: ‘Jij bent toch ook links?’ hetgeen een schrikreactie opleverde. Stel je voor, bij de VARA!

Maar de campagne is weer voorbij. Even geen verschrikkelijke debatten meer met wonderlinge stellingen onder leiding van geestige journalisten.

Om eerlijk te zijn: het door velen ook als saai beoordeelde debat van gisteravond onder leiding van Ferry Mingelen en Dominique van der Heyde, waar een aantal kiezers zelf vragen mocht stellen, beviel me wel. Normale vragen die bij mensen leven en gelukkig geen voorgekookte antwoorden.