Charlemagne Prize Ceremony, Aken - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zaterdag 4 april 2020
kalender

Charlemagne Prize Ceremony, Aken

Elisenbrunnen in Aken, Duitsland
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 2 juni 2011
plaats Aken, Duitsland
aanwezigen J.-C. (Jean-Claude) Trichet i e.a.
organisatie Europese Commissie (EC) i

The International Charlemagne Prize is awarded annually for the worthiest contribution in the service of European understanding and common endeavour, and in the service of humanity and world peace. The contribution can be made in the literary, scientific-scholarly, economic, and political sectors. It is the most important and renowned European award for distinguished service in the cause of Europe and European unification.

This year it will be awarded to the President of the European Central Bank, Jean-Claude Trichet. Commission President Barroso will give a speech.

Spokesperson

KARNITSCHNIG Michael

+32 (0)2 299 60 66

Email

Press Officer

Nikolova Margarita

+32 (0)2 298 82 42

Email

Related Links

Prize website


1.

Europese Commissie (EC)

Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen i' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 27 Eurocommissarissen, voor elke lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.

De Europese Commissie mag als enige EU-instelling wetsvoorstellen indienen; zij heeft het zogenaamde recht van initatief. Daarnaast controleert de Commissie of de Europese wetgeving juist wordt toegepast in de lidstaten, onderhandelt zij in internationale organisaties als de Wereldhandelsorganisatie (WTO) i over de handel van de Unie met het 'buitenland' en is zij verantwoordelijk voor het beheer van de Europese begroting van ongeveer 140 miljard euro per jaar.

2.

Meer over...