SP-Kamerlid van Bommel: Arrestatie Mladic onvoldoende voor toetreding Servië tot EU

Met dank overgenomen van Socialistische Partij (SP) i, gepubliceerd op donderdag 26 mei 2011.

‘De arrestatie van generaal Mladic is geweldig nieuws voor de nabestaanden van de massamoord in Srebrenica maar rechtvaardigt nog geen toetreding tot de Europese Unie i’, zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel i. Van Bommel verwijst daarbij naar het feit dat er nog een belangrijke oorlogsmisdadiger in Servië vrij rondloopt die door het Joegoslavië-tribunaal wordt gezocht. Daarnaast heeft Servië nog een geschil op te lossen met Kosovo dat zich heeft afgescheiden van Servië.

 
Harry van Bommel
Bron: Blog SP

Van Bommel is net terug van een werkbezoek aan Servië, Kosovo en Albanië en sprak daar onder meer met president Tadic en de openbare aanklager Vukcevic over de opsporing van generaal Mladic en Hadzic. Net als de hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal was hij er niet van overtuigd dat Servië volledig met het tribunaal meewerkte. De aanhouding van Mladic komt voor Van Bommel dan ook als een welkome verrassing. ‘President Tadic zei in een gesprek met ons dat Mladic in 2006 voor het laatst in Servië was gesignaleerd. Hij kon natuurlijk niet tegen ons zeggen dat ze hem toen vermoedelijk al op het spoor waren.’

Servië hoopt eind van dit jaar het kandidaat-lidmaatschap tot de EU te verkrijgen en de onderhandelingen te kunnen beginnen. Van Bommel vindt dat nog te vroeg. ‘Ook de laatste oorlogsmisdadiger moet zijn gepakt en het Kosovo-vraagstuk moet zijn opgelost. Met de toelating van Cyprus tot de EU hebben we de fout gemaakt dat het geschil met Turkije over Noord-Cyprus niet was opgelost. Die fout moeten we niet herhalen.’ Daarnaast vindt Van Bommel dat de rapporten van de EU over hervormingen van het juridische beleid zorgen baren. ‘Servië moet zich verder ontwikkelen in de richting van een gewone rechtsstaat. Anders kan er van lidmaatschap geen sprake zijn.’ De Tweede Kamer spreekt in het najaar over de verdere toenadering van Servië tot de EU.