Provincietour Zuid-Holland: mobiliteit en infrastructuur, Rotterdam

Erasmusbrug in Rotterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 4 november 2011 19:00 - 20:00
plaats Rotterdam
locatie Grandcafé Engels (Soosclub), Stationsplein 45 Toon locatie
aanwezigen W. (Ineke) van Gent i, M. (Mariko) Peters i, J.C.M. (Jolande) Sap i, B. (Bas) Eickhout i, H.J. (Rik) Grashoff i e.a.
organisatie GroenLinks (GL) i

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap bezoekt vrijdag 4 november het door de aanleg van de Blankenburgtunnel bedreigde historische polderlandschap tussen Maassluis en Vlaardingen. Ook laat ze zich rondleiden over de Tweede Maasvlakte. Ze gaat kijken bij een aardgasvulpunt in de HTM-garage in Den Haag. Sap wordt tijdens dit werkbezoek rond duurzame mobiliteit vergezeld door de Kamerleden Mariko Peters, Ineke van Gent en Rik Grashoff, Europarlementariër Bas Eickhout en tientallen Zuid Hollandse GroenLinks-politici. In Delft spreekt Sap met duurzame ondernemers. De dag wordt afgesloten in Rotterdam met een politieke talkshow: ‘Borrelen met Sap'.

Den Haag: aardgasbussen

HTM is bezig haar hele busvloot te vervangen door aardgasbussen. Dat helpt de luchtkwaliteit te verbeteren. Ook gaat Sap het gesprek aan over de gevolgen van de fikse bezuinigingen op het openbaar vervoer in de grote steden.

Delft: groen ondernemen

Bij de broedplaats van YES!Delft, waar technostarters terecht kunnen voor ondersteuning bij de ontwikkeling van hun bedrijf, praat Sap met duurzame pioniers. Wat vinden zij van minister Verhagens 'Green Deal' om duurzame ondernemers de ruimte te geven?

Midden-Delfland: plannen Blankenburgtunnel

De fractieleden worden door GroenLinks-wethouder Jan Robberegt van Vlaardingen ontvangen in het historisch polderlandschap tussen Maassluis en Vlaardingen. Dat wordt bedreigd door de aanleg van de Blankenburgtunnel. Om dit mooie landschap te behouden verzet GroenLinks zich tegen de aanleg van deze dure tunnel, maar ook omdat de verkeersproblemen in de regio er alleen maar door vergroot worden. Een boswachter van Natuurmonumenten geeft een rondleiding. Lees meer: "Investeer in echte oplossingen in plaats van asfalt", nieuwsbericht 8 oktober

Rotterdam: Tweede Maasvlakte

In gezelschap van vertegenwoordigers van de milieubeweging worden de fractieleden door het havenbedrijf rondgeleid over de Tweede Maasvlakte. GroenLinks heeft nut en noodzaak daarvan altijd bestreden, maar wil wel graag dat alles op alles wordt gezet om extra vervuiling te beperken.

Rotterdam: borrelen met Sap

Het provinciebezoek wordt afgesloten met een politieke talkshow “Borrelen met Sap”. Dit keer van 19.00 tot 20.00 uur in Grand Café Engels aan het stationsplein 45 in Rotterdam. Daar wordt Jolande Sap onder meer geïnterviewd over de Eurocrisis. Mariko Peters vertelt over haar recente bezoek aan Kunduz. Ineke van Gent debatteert met ondernemers over schoon vervoer en het meenemen van de fiets in het openbaar vervoer.

Meer over de groene provincietour

Tot de zomer van 2012 bezoekt Sap elke maand een provincie. Eerder bezocht ze Groningen, Flevoland, Zeeland en Noord Brabant. Tijdens haar bezoeken gaat ze op zoek naar de verhalen van groene ondernemers. Wat zijn de succesfactoren? Wat willen zij dat de overheid doet of juist laat? Tegen welke belemmeringen lopen ze aan? Lees meer over eerdere bezoeken:


1.

GroenLinks (GL)

GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland i (CPN), de Evangelische Volkspartij i (EVP), de Politieke Partij Radikalen i (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij i (PSP). GroenLinks trok samen met de PvdA op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met de PvdA een gezamenlijke fractie i van 14 zetels. GroenLinks heeft drie zetels in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...