D66 en CU samen op de bres voor de woningmarkt

Met dank overgenomen van W. Koolmees i, gepubliceerd op woensdag 18 mei 2011.

D66 en ChristenUnie komen met een initiatiefwetsvoorstel om de schuldenberg onder huizenbezitters tegen te gaan én de woningmarkt weer vlot te trekken. Dat staat vandaag in Trouw.

Afschaffen overdrachtsbelasting

Initiatiefnemers Wouter Koolmees en Kees Verhoeven van D66 en Carola Schouten van de ChristenUnie willen de rente enkel nog aftrekbaar maken bij de annuïteitenhypotheek (een maandelijks bedrag met een mengeling van rente en aflossing, waarbij het aandeel van de aflossing in de loop van de tijd steeds groter wordt). Hiermee is de overheid rond vijf miljard euro minder kwijt aan de renteaftrek. Met het geld dat hiermee wordt bespaard, willen de partijen de overdrachtsbelasting afschaffen. Koolmees: “Het bespaarde geld blijft hiermee in de woningmarkt. Het is geen bezuiniging, maar echt een maatregel om de problematiek in de woningmarkt een halt toe te roepen.”

Schuldenberg

Het voorstel is ontstaan door de enorme schuldenberg onder huizenbezitters. Nederland heeft met 620 miljard euro de hoogste hypotheekschuld ter wereld. Verschillende toonaangevende organisaties als DNB, IMF, NVM al dat het kabinet de onhoudbare situatie op de woningmarkt moet oplossen. Voorzitter van AFM Hans Hoogervorst zei dat gezinnen op een financiële ramp afkoersen met instandhouding van de huidige woningmarktsituatie.

Vlottrekken vastgelopen woningmarkt

Naast het oplossen van de schulden, is het ook een manier om de woningmarkt weer vlot te trekken. Vooral aan de koopkant, waar het kabinet geen aandacht voor heeft. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde dat vorig jaar bijna 56.000 nieuwe huizen zijn opgeleverd, het laagste aantal sinds 1952. Toen werden er ruim 54.000 woonhuizen opgeleverd. Ter vergelijking: de top werd bereikt in 1974 met 155.000 huizen. Kees Verhoeven: “We willen met dit voorstel niet alleen een einde maken aan de ophopende schuldenberg onder woningbezitters. Tegelijk zien wij dit wetsvoorstel als de koevoet die de totaal vastgelopen woningmarkt weer los kan wrikken. Door de overdrachtsbelasting te schrappen, krijgen starters meer financiële ruimte om een huis te kopen en neemt de doorstroming toe.”