Idealisme en doorzettingsvermogen

Met dank overgenomen van C.J.E. (Nine) Kooiman i, gepubliceerd op zaterdag 7 mei 2011, 2:38, column.

Ik zie het bij mijn collega’s, andere actieve SP’ers en het is de reden dat ik het Kamerwerk met plezier doe. Het is de wil om iets te bereiken en het enorme doorzettingsvermogen dat daarvoor nodig is. Combineer doorzettingsvermogen met idealisme en je hebt twee ingrediënten om daadwerkelijk verandering te weeg te brengen. Dat merkte ik ook in mijn werkbezoeken afgelopen week.

Maandag sprak ik ouder Mirjam die de bewuste keuze maakt om haar kindje te laten opvangen door het kinderdagverblijf midden in de wijk Charlois. Zij wil niet dat haar kinderen alleen kennis maken met enkel de blanke kinderen uit haar dorp, maar ook dat zij in contact komen met meerdere culturen. Mirjam houdt een ideaal hoog van gemengde wijken en scholen en draagt daar zelf aan bij. Diezelfde inzet zag ik ook terug bij de leidsters op de groep. Met weinig middelen runnen zij het kinderdagverblijf in een arme wijk.

Linda, van de hulporganisatie Fier Fryslân, weigert om mee te gaan in de verkokering van de jeugdzorg. Natuurlijk wordt ze helemaal gestoord van de verkokerde jeugdzorg met 11 verschillende financieringsstromen. Toch blijft ze knokken om voor ieder meisje dat ze binnen krijgt de beste hulp te zoeken. Linda laat zich niet leiden door de bureaucratie maar door de meisjes die ze helpt. Dat vraagt doorzettingsvermogen en natuurlijk de wil van de politiek om aan die bureaucratie een einde te maken.

Ontroerd raakte ik door gezinscoach Ganna van Bureau jeugdzorg Amsterdam. Zij voelt het als een overwinning als de meest ongemotiveerde ouder haar belt voor hulp. En directeur Erik die boos is en blijft strijden tegen de wachtlijst die hij nu noodgedwongen moet hebben omdat staatssecretaris Teeven de prijs voor deze zorg niet wilt betalen.

Idealisme en doorzettingsvermogen maken dat we in staat zijn om kleine en grote veranderingen te brengen. Dat we opstaan en zeggen: dit pikken we niet meer. Ik wil het anders en daar ga ik samen met jou voor zorgen! Het is dom te denken dat je dat in de Tweede Kamer ‘even’ en in je eentje deze problemen kan oplossen. Maar ik sta er niet alleen voor; samen kunnen wij verandering brengen.