Vragen van het lid Stellingwerf (RPF) aan de ministers van Verkeer en Waterstaat, van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over de afvoer van fecaliën in treinen en pleziervaartuigen. (Ingezonden 5 augustus 1999)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vragen van het lid Stellingwerf (RPF) aan de ministers van Verkeer en Waterstaat, van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over de afvoer van fecaliën in treinen en pleziervaartuigen. (Ingezonden 5 augustus 1999)
Document­datum 05-08-1999
Publicatie­datum 04-05-2011
Nummer V989916600
Kenmerk vraagnr. 2989916600

2.

Tekst

Vragen gesteld door de leden der Kamer

2989916600

Vragen van het lid Stellingwerf (RPF) aan de ministers van Verkeer en Waterstaat, van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over de afvoer van fecaliën in treinen en pleziervaartuigen. (Ingezonden 5 augustus 1999)

1

Welke regels gelden er ten aanzien van de afvoer van fecaliën in treinen en pleziervaartuigen?

2

Bestaat er inzicht in de mate van de milieubelasting als gevolg van directe lozingen van toiletvoorzieningen van treinen en pleziervaartuigen in het milieu?

3

Hoe verhoudt de milieubelasting van deze directe lozingen zich tot de kosten om deze lozingen op te heffen?

4

Hoe verhouden de genoemde milieuvervuiling en de kosten om deze te saneren, zich tot de enorme investeringen die momenteel worden gedaan om alle woningen en bedrijven in het buitengebied aan te sluiten op een gemeentelijk rioleringsstelsel dan wel op een systeem van individuele behandeling van afvalwater (IBA)?1

5

Is het in het licht van het antwoord op vraag 4 en in het kader van de hygiëne wenselijk hogere prioriteit te geven aan het opheffen van de directe lozingen vanuit treinen en pleziervaartuigen in het milieu?

6

Welke eisen worden er met betrekking tot de behandeling van het afvalwater van het treinverkeer en de pleziervaart in bijvoorbeeld Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, België en Frankrijk gesteld?2

7

Besteden de Nederlandse Spoorwegen, die momenteel honderden miljoenen guldens investeren in het aanbrengen van allerlei comfortverhogende voorzieningen in de bestaande treinstellen, ook aandacht aan het aanbrengen van gesloten toiletvoorzieningen?3

8

Zijn op korte termijn initiatieven van u te verwachten om de regels zodanig aan te passen dat de aanleg van gesloten toiletsystemen wordt bevorderd?

Noot 1

Op grond van de huidige regelgeving moeten lozingen van meer dan tien inwonersequivalent die binnen 40 meter van een rioleringssysteem liggen uiterlijk in het jaar 2002 op dat stelsel worden aangesloten.

Noot 2

In een aantal van de genoemde landen zijn veel treinstellen voorzien van een gesloten toiletsysteem.

Noot 3

Volkskrant, 1 april 1999. Te denken is hierbij aan een eigentijds interieur, airconditioning, voorzieningen voor laptops, enz.

 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.