Van wieg tot graf: Zorg rond het levenseinde, Amsterdam - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Donderdag 1 oktober 2020
kalender

Van wieg tot graf: Zorg rond het levenseinde, Amsterdam

datum 16 mei 2011 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Rode Hoed Toon locatie
zaal Amsterdamzaal
aanwezigen E. (Els) Borst-Eilers i e.a.
organisatie De Rode Hoed

Maandag 16 mei 2010, aanvang 20.00 uur, café open 19.00 uur

Zorg bij het levenseinde kenmerkt zich door symptoom gerichte zorg en minder door op genezing gerichte zorg. Palliatieve zorg, palliatieve sedatie, euthanasie, stoppen met eten en drinken, voltooid leven, zijn vraagstukken die alle hun eigen ethische en medische vragen oproepen. Wat is hierin de rol van de hulpverlener en de medisch professionele standaard, en welke discussies worden over medische beslissingen bij het levenseinde gevoerd?

Het naderende levenseinde vraagt allerlei keuzes van de stervende die vaak met naasten worden genomen. Zelf beschikken en zeggenschap hebben over die keuzes is niet altijd vanzelfsprekend. Door ziekte kan tijdelijke of blijvende wilsonbekwaamheid ontstaan, en participeren bemoeilijkt of onmogelijk zijn. Ook kunnen hulpverleners hier soms moeilijk mee omgaan. Het omgaan met de keuzes van een stervende, al dan niet schriftelijk vastgelegd, leveren allerlei ethische en juridische vragen vraagstukken. Welke patiëntenrechten spelen hier een rol?

Dit vijfde debat in de reeks ‘Van wieg tot graf’ zal aan de hand van recente uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek een aantal morele en medische dilemma’s aan de orde stellen.

Debat onder leiding van Inge Diepman, met onder anderen:

  • Els Borst-Eilers, voormalig minister VWS, oud-voorzitter Nationaal platform palliatieve zorg en NVK (Wetenschappelijke vereniging van Nederlandse Kinderartsen)
  • Hans van Delden, hoogleraar medische ethiek aan de Universiteit Utrecht.- Bert Keizer, verpleeghuisarts, SCEN-arts, filosoof, schrijver
  • Eduard Verhagen, kinderarts UMCG, palliatieve zorg rond kinderen
  • Wouter Zuurmond, hoogleraar pijnbestrijding & palliatieve zorg VUmc, medisch-directeur Hospice Kuria
  • Christine Brouwer, ervaringsdeskundige
  • Angela Poort-Hegeman, ervaringsdeskundige, voorzitter Vereniging `Ouders, Kinderen en Kanker` (VOKK)
  • Marie-José Pulles, ervaringsdeskundige, kinder adviseur palliatieve zorg.

Organisatie: De Rode Hoed i.s.m. ZonMw


1.

Meer over...