Met de kennis van nu….

Met dank overgenomen van C.A. (Cynthia) Ortega-Martijn i, gepubliceerd op donderdag 21 april 2011.

Gisteren heb ik deelgenomen aan een rondetafelgesprek met deskundigen over het biometrische paspoort. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zeer onder de indruk was van de informatie die wij ontvingen van deze deskundigen.

Als Kamerlid wordt je zo weer eens bepaald bij de verantwoordelijkheid die je hebt als volksvertegenwoordiger om zaken goed uit te zoeken voor je tot een beslissing komt. Zeker als het gaat om wetgeving die vergaande gevolgen kan hebben voor de samenleving. Dan is het nodig dat wij voldoende tijd nemen om zaken goed uit te zoeken, maar ook dat wij goed geïnformeerd worden door de regering. Daarnaast is het van belang om de kans te krijgen om ambtenaren te bevragen.

Dit laatste is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld voor deze rondetafelgesprek werd een verzoek aan de minister van Binnenlandse Zaken om ambtenaren van het agentschap BPR te ‘horen’ niet gehonoreerd. Dat geeft stof tot nadenken. Zeker, nadat wij van twee personen het relaas te horen kregen over hun tijd bij het agentschap BPR. Ik was onaangenaam verrast om te horen dat er onafhankelijke informatie achter is gehouden en dat deze kritische ex-ambtenaren van het agentschap BPR min of meer het zwijgen is opgelegd en zij zelfs zijn geïntimideerd. Hun kritische houding werd duidelijk niet op prijs gesteld, maar ook onafhankelijke adviezen van externen werden verworpen. Dit was o.a. aanleiding voor enkele Kamerleden om een integriteitonderzoek voor te stellen. Dat vind ik wat kort door de bocht. Als er iets valt te onderzoeken, dan wat mij betreft het gehele proces. Iedereen moet hand in eigen boezem steken en lessen trekken. Een van de deskundigen zei heel treffend: ‘jullie krijgen een tweede kans om het goed te doen’. Zo’n kans moeten je dan met beide handen pakken en niet zwartepieten gaan uitdelen aan een selecte groep. Dat doet geen recht aan een ieders verantwoordelijkheid. Want wat bijvoorbeeld niet besproken werd, is de rol van bewindspersonen. Immers ambtenaren zijn loyaal en handelen in opdracht van hun ‘bazen’, de bewindspersonen. Overigens is er niets nieuws onder de zon, dit soort situaties ben ik ook tegengekomen als lid van de tijdelijke commissie parlementair onderzoek onderwijsvernieuwingen en ik heb ondervonden dat wij veel lessen kunnen trekken uit dit soort onderzoeken.

Daarom denk ik, als dit proces ons een lief ding waard is en wij lessen willen trekken uit het verleden, een onafhankelijk onderzoek ofwel een parlementair onderzoek de informatie zal opleveren waar wij ons voordeel als Kamerleden mee kunnen doen voor de verdere besluitvorming over de opslag van biometrische  gegevens. Ook hierbij geldt: ‘Met de kennis van nu………’