Voorjaarsblog

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op vrijdag 8 april 2011.

Over onder meer lentesfeer en najaarsmist, hypes, Haagse zaken en adoptie van Morgenstond.

Iedere dag één of meer microblogs? Zie www.twitter.com/pierreheijnen!

Lente

Het is lente in onze prachtige stad. De terrassen aan het Plein en de Grote Markt zitten vol. De natuur in de Westduinen en alle andere mooie parken van onze stad ontluikt. Tot zover het goede nieuws. Want de Arabische Lente breekt nog niet echt door. De machthebbers buiten Tunesië en Egypte blijken moeilijk te verjagen: geweld viert hoogtij van Libië tot Jemen. En in de politiek in eigen land is het meer snoeien dat de klok slaat dan groeien, meer herfst dan lente. De economie, de huizenmarkt, de werkgelegenheid, allemaal minder groei dan je in de lente zou mogen verwachten. Alleen de bonussen, die steken weer de kop op, net als de krokussen op het Lange Voorhout.

Buitenland

Alle politiek ‘grote debatten’ tot nu toe gaan over het buitenland: Kunduz, Libië, Sirte. Allemaal nachtwerk. Allemaal ook illustraties van het ongemak van een minderheidscoalitie, gedoogd door een partij voor wie de wereld ophoudt bij het drielandenpunt, en overigens geheel in het teken staat van een clash tussen de islam en de rest. Het wachten was op een link met de aardbeving, tsunami en kernramp in Japan, maar die bleef gelukkig uit.

Binnenland

Alle ernstige gebeurtenissen in de wereld leiden de aandacht af van zaken dichter bij huis. De schuldenhulp aan Griekenland, Ierland en Portugal en de nieuwe Europese agenda op sociaaleconomisch gebied die hieruit voortvloeit. Het nog steeds ontbreken van een pensioenakkoord met sociale partners, van een bestuursakkoord met gemeenten, en van een CAO-akkoord met ambtenaren. Het verzet van CDA en later PVV tegen ingrepen in de AOW van samenwonenden en het verzet van het CDA tegen het tempo van de bezuinigingen in het passend onderwijs: voor de bühne of voor het eggie? En wat te denken van het beteugelen van de bonussen? Kortom, langzaam verliest het kabinet de verwachtingsvolle lentesfeer en komt het terecht in een soort najaarsmist.

Openbaar bestuur

En intussen houd ik me bezig met uiteenlopende zaken als het College voor de Rechten van de Mens, herindelingen, het afschaffen van de stadsdeelraden, de modernisering van de gemeentelijke basisadministratie, de biometrische gegevens op het paspoort, de wet financiering politieke partijen, de vormgeving van het openbaar bestuur in de Randstad, de elektronische overheid, de bezuinigingen op de rijksdienst, enzovoort, enzovoort.

Hypes

Een hoofddoekjesverbod op een gewone bijna openbare middelbare school in Volendam, de vrijheid van godsdienst in de grondwet, ADO Den Haag: van ‘joden’-liedjes tot een kale Matthijs van Nieuwkerk, een twaalfjarige moeder, de borstharen van Marco Kroon, de zelfverbranding op de Dam. Iedere dag is er wel een meer of minder ernstige gebeurtenis die de tongen bezighoudt op en rond het Binnenhof. Toch ook een soort nationale huiskamer met iedere week een driedaags verjaardagsfeest waarbij iedereen om de tafel de actualiteit doorneemt.

Haagse zaken

De torens in de Haagse binnenstad naderen hun maximale hoogte. Het openluchttheater in het Zuiderpark blijft. Koninginnenach wordt het Life I Live-festival. ADO Den Haag strijdt voor de vierde plaats. Het stadskantoor aan de Leyweg gaat binnenkort open. De teller van www.poezieoppootjes.nl staat alweer op ruim 300 nieuwe gedichten over het Haagse gevoel (waaronder één van mij).Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws, zoals de dreigende sluiting van bibliotheken, welzijnsvoorzieningen en De Uithof, laten we maar even rusten. Het is tenslotte een lenteblog.

Ambassadeur Haeghe Groep

Ik blijf mij belangeloos inzetten voor werk voor de medewerkers van de Haeghe Groep, en werd daarom tot ‘ambassadeur’ van de Haeghe Groep benoemd.

Adoptie van Morgenstond

Hoewel ik als Kamerlid eigenlijk de hele stad als mijn adoptiekind beschouw, is er een landelijk initiatief dat Kamerleden oproept in het bijzonder een aandachtswijk te adopteren. Morgenstond is dat voor mij opnieuw geworden. Met het Buurt Interventie Team weer eens een donderdagavond meegelopen. Geconfronteerd met een woninginbraak terwijl de bewoonster thuis was! Maar ook met het verdwijnen van heel veel zwerfvuil dankzij de nieuwe ondergrondse containers, de aanpak van bomen, straten en stoepen in het gebied achter het stadskantoor Leyweg, heerlijk trainende voetbaljeugd bij HMC, een prachtige nieuwe bieb in het nieuwe stadskantoor, maar bovenal met actieve wijkbewoners die iedere donderdagavond, ondersteund door de wijkagent, kapotte portiekverlichting, kapotte deuren, veel grofvuil en andere aantastingen van de leefbaarheid signaleren en bovenal alleen al door hun aanwezigheid een belangrijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid van de Leyweg en omgeving.