Debatten over Nederlanderschap en hoofddoekjes op school

Met dank overgenomen van M.H.P. (Martijn) van Dam i, gepubliceerd op donderdag 7 april 2011, 2:52.

Deze week heb ik twee debatten aangevraagd en ze gaan er komen. Eén over de nieuwe eisen die Donner wil stellen aan het Nederlanderschap en één over de gevolgen van de uitspraak van de rechter over het hoofddoekjesverbod in Volendam.

De coalitiepartijen wilden niet in debat over de nieuwe eisen die Donner wil stellen aan het verkrijgen van het Nederlanderschap. Donner maakte de nieuwe eisen bekend toen hij vorige week zijn voorstel op internet publiceerde voor 'internetconsultatie'. In het voorstel staan een paar opvallende nieuwe eisen voor wie Nederlander wil worden. Allereerst het verschil tussen gehuwden en samenwonenden: wie gaat trouwen mag sneller Nederlander worden dan wie gaat samenwonen. Lees mijn blog hierover nog eens terug.

Maar daarnaast stelt Donner ook een inkomenseis en een opleidingseis. Als je in Nederland wilt komen wonen, zijn dat begrijpelijke eisen. Anders ligt het voor mensen die al (langer) in Nederland wonen. Donner verdeelt hen in twee categorieën mensen. Heb je werk en een opleiding dan mag je een Nederlands paspoort, ben je arm en niet of nauwelijks opgeleid, dan mag je hier wel wonen maar mag je geen Nederlander worden. Ik zie het nut er niet van in en vind het een niet te verdedigen onderscheid.

In het voorstel zit nog een opvallend onderdeel. De dubbele nationaliteit wordt verboden. Niet alleen voor wie Nederlander wordt - die moet zijn andere paspoort opgeven - maar ook voor Nederlanders die geëmigreerd zijn en een paspoort aanvragen in het land waar ze gaan wonen. Er wonen minimaal 700.000 Nederlanders in het buitenland. Moeten straks alle Nederlanders in Canada, Nieuw-Zeeland, Australië of waar dan ook hun Nederlands paspoort terug naar Den Haag gaan sturen als ze ook een paspoort willen van het land waar ze zijn gaan wonen?

Genoeg redenen voor een debat. Doordat 30 Kamerleden gezamenlijk een spoeddebat kunnen aanvragen, gaat het er nu toch komen.

Ook heb ik een debat gevraagd over het besluit van de rechter om het hoofddoekjesverbod op de Don Boscoschool in Volendam goed te keuren. Zoals ik eerder deze week heb betoogd, zowel hier als bij Dit is de Dag op Radio 1, hoor je als leerling het recht te hebben naar de school van je eigen keuze te mogen gaan. Ook als je een ander geloof hebt dan de grondslag van de school en dat wilt uiten op een manier waar de school en de medeleerlingen geen last van hebben. Als je die grondslag accepteert en helemaal meedoet, hoort de school je niet te weigeren. Alle katholieke en protestantse scholen in Nederland krijgen door deze uitspraak die mogelijkheid wel. Dat kan grote gevolgen hebben voor de segregatie in het onderwijs. Meiden die uit eigen overtuiging of omdat de ouders daar op staan, een hoofddoek dragen, zullen 'm niet snel afdoen omdat dat van een ander moet. Ze zullen eerder uitwijken naar andere scholen waar het wel mag. De ministers van Onderwijs en Integratie moeten volgende week een brief naar de Kamer sturen hoe zij tegen deze gevolgen aan kijken. Daarna volgt een debat tussen Kamer en kabinet.