Terug naar de jaren vijftig: samenwonen doorn in het oog van Donner

Met dank overgenomen van M.H.P. (Martijn) van Dam i, gepubliceerd op donderdag 31 maart 2011, 3:47.

Het kabinet zet de strijd tegen samenwonen voort. Als je verliefd wordt op een Belg of Belgische en je gaat samenwonen, mag je partner niet meer na drie jaar het Nederlanderschap aanvragen. Maar als je trouwt, mag dat wel! Terug naar de jaren vijftig!

Donner maakte zijn nieuwe maatregel in de strijd tegen het samenwonen begin deze week bekend in een pakket nieuwe regels voor het verkrijgen van het Nederlanderschap (http://www.internetconsultatie.nl/nationaliteitsrecht). Nu mag iedere Belg, Duitser, Italiaan, Turk, Amerikaan of Chinees die een relatie heeft met een Nederlander na drie jaar samenwonen in Nederland, getrouwd of niet, het Nederlanderschap aanvragen. Dan moet je wel goed zijn ingeburgerd en dus de Nederlandse taal spreken. Donner wil dat verslechteren voor mensen die wel gaan samenwonen maar niet willen trouwen. Kennelijk is het Donner een doorn in het oog dat al die zondige jeugdigen met elkaar tafel en bed delen zonder daarvoor de inzegening van de dominee en de ambtenaar van de burgerlijke stand te vragen.

In de jaren vijftig was het in Nederland een stuk overzichtelijker. Kussen mocht, maar als je meer wilde, ging je trouwen. Bij de gereformeerden alleen als de dominee het goed vond natuurlijk. Samenwonen was een grote zonde, een schande voor de familie. Donner wil kennelijk terug naar die tijd. Wie gaat samenwonen, krijgt straf. Nu als je gaat samenwonen met een partner die geen Nederlands paspoort heeft. En dat is al de tweede maatregel uit de koker van het CDA om moderne mensen te benadelen.

Eerder al werd bekend dat het kabinet immigratie van een buitenlandse partner alleen nog wil toestaan als je getrouwd bent. Dat benadeelt mensen die niet willen of zelfs niet kunnen trouwen. Als ik het bot zeg, houdt dat natuurlijk geen importbruiden uit Turkije of Marokko tegen maar vooral hoger opgeleide jongeren die elkaar tijdens een buitenlandse stage of studie ontmoet hebben. Of homostellen die in andere landen helemaal niet mogen trouwen.

Het zijn maatregelen die niet gericht zijn tegen immigratie van kansarmen, maar gericht zijn tegen moderne vrijzinnige jongeren die niet willen trouwen maar gewoon willen gaan samenwonen. Een doorn in het oog van Donner. Als de VVD dat gaat accepteren, laat ze dan de woorden vrijheid en liberaal nooit meer gebruiken.

Ik heb vandaag een debat over deze maatregelen aangevraagd. Dinsdag beslist de Kamer of het er op korte termijn komt. De coalitiepartijen willen niet.