Brief regering; Implementatie van EU-verordening beteffende normen voor de veiligheidskenmerken van en biometrische gegevens in door de lidstaten afgegeven paspoorten en reisdocumenten - Reisdocumenten

Deze brief is onder nr. 45 toegevoegd aan dossier 25764 - Reisdocumenten.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reisdocumenten; Brief regering; Implementatie van EU-verordening beteffende normen voor de veiligheidskenmerken van en biometrische gegevens in door de lidstaten afgegeven paspoorten en reisdocumenten
Document­datum 17-02-2011
Publicatie­datum 17-02-2011
Nummer KST2576445
Kenmerk 25764, nr. 45
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2010–2011

25 764

Reisdocumenten

Nr. 45

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

1 TK2010–2011, nummer 456.

2  Verordening betreffende normen voor de veiligheidskenmerken van en biometrische gegevens in door de lidstaten afgegeven paspoorten en reisdocumenten;

3 Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

4  De Europese Unie telt 27 lidstaten per 1 januari 2011. Nederland is buiten beschouwing gebleven.

Den Haag, 14 februari 2011

Inleiding

In antwoord op de schriftelijke vragen1 van het TK-lid Heijnen (PvdA) heb ik de Kamer toegezegd te zullen nagaan of het mogelijk is een volledig overzicht te krijgen van de wijze waarop andere EU-lidstaten de EU-ver-ordening2 met betrekking tot paspoorten en andere reisdocumenten implementeren en in het bijzonder ten aanzien van verificatie van gegevens bij uitgifte en de wijze van opslag van biometrische gegevens.

Bij deze brief treft u de uitkomsten aan van de inventarisatie die is uitgevoerd.3 Hierin is weergegeven hoe de lidstaten de EU-verordening implementeren en hoe zij omgaan met het opslaan van de gegevens (waaronder de gezichtsopname en de vingerafdrukken) die worden opgenomen bij het aanvragen van een reisdocument.

Voor de inventarisatie zijn 26 lidstaten van de EU4 benaderd en verzocht om een vragenlijst in te vullen. 24 lidstaten hebben de vragenlijst volledig ingevuld. Dit zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden. Roemenië en Polen hebben de vragenlijst niet volledig ingevuld. De in de inventarisatie weergegeven informatie is gevalideerd door de landen waar de informatie betrekking op heeft.

Uitkomst inventarisatie

De heer Heijnen vroeg in zijn vragen specifiek naar de implementatie van de EU-verordening ten aanzien van de wijze van opslag van de biome-trische gegevens én van de verificatie van de gegevens bij uitgifte. Bijvoegde inventarisatie, die ook in beeld brengt hoe op andere onder- delen de EU-verordening wordt geïmplementeerd, geeft het volgende antwoord op de vragen van de heer Heijnen.

Centrale of decentrale reisdocumentenadministratie

In de Europese Unie hebben 22 lidstaten een centrale administratie waarin zij gegevens opslaan met betrekking tot de reisdocumenten. Alleen Duitsland heeft, net als Nederland thans, een volledig decentrale administratie. Oostenrijk heeft een administratie die zowel centraal als decentraal is.

Gezichtsopname

Met uitzondering van Denemarken slaan alle lidstaten de gezichtsopname op in hun administratie.

Vingerafdrukken

Niet alle lidstaten van de Europese Unie nemen vingerafdrukken op voor opslag in de reisdocumenten. Denemarken1, Groot-Brittannië en Ierland doen dat niet, omdat de Europese verordening niet op deze lidstaten van toepassing is. België voorziet dat in de loop van 2011 begonnen zal worden met de opname van de vingerafdrukken.

Bulgarije, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Letland, Litouwen, Malta, Portugal en Spanje slaan de vingerafdrukken op in een centrale administratie.

Cyprus, Oostenrijk en Luxemburg nemen de vingerafdrukken op in een centrale administratie, maar alleen tijdelijk. Nederland slaat vingerafdrukken op in de reisdocumentenadministratie die nu decentraal is.

Duitsland, Hongarije, Italië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zweden slaan de vingerafdrukken niet op in hun administratie.

Verificatie van de vingerafdrukken bij de uitgifte van de reisdocumenten

Cyprus, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje en Zweden verifiëren de vingerafdrukken helemaal niet bij de uitgifte; Bulgarije, Litouwen, Slovenië en Slowakije verifiëren de vingerafdrukken alleen als de burger er om vraagt;

Finland hanteert dezelfde werkwijze als Nederland. In Nederland wordt, zoals eerder aan uw Kamer is gemeld2, bij uitgifte geverifieerd als er twijfel is over de vraag of de persoon die het reisdocument komt ophalen wel de aanvrager van het document is. Verder wordt in Nederland geverifieerd als de burger er om vraagt. Alle uitgevende instanties beschikken over de voorzieningen om deze verificatie uit te voeren.

Estland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Malta, Letland, Portugal en Tsjechië verifiëren standaard bij uitgifte.

Ten slotte

1  Denemarken heeft het voornemen in de tweede helft van 2011 vingerafdrukken te gaan opnemen voor opslag in de chip van het paspoort.

2  TK2009–2010, 31 324, nr. 23.

Met bijgaande inventarisatie van de implementatie van de EU-verorde-ning in de lidstaten van de Europese Unie is naar mijn mening volledig ingegaan op de vraag van de heer Heijnen. Ik zal de uitkomsten van deze inventarisatie betrekken bij mijn oriëntatie om tot een oordeel te kunnen komen over de wijze waarop de voorgenomen online raadpleegbare reisdocumentenadministratie vorm zou kunnen krijgen. Zoals ik reeds heb geantwoord op vragen1 van de leden Heijnen en Recourt denk ik nog zeker de komende twee maanden nodig te hebben voor de afronding van deze oriëntatie.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, J. P. H. Donner

1 Kamervragen met nummer 2011Z01113 gesteld op 21 januari 2011.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.