Underground Theory 2007, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 2 november 2007
plaats Amsterdam
locatie De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 Toon locatie
aanwezigen M.J. (Job) Cohen i, W.B.H.J. (Wim) van de Donk i, A. (Ahmed) Aboutaleb i, H. (Halleh) Ghorashi, D.L. (Dick) Pels i, T.M. (Tanja) Jadnanansing i e.a.
organisatie De Balie i

Stichting Marhaba Amsterdam en Stichting InterArt Arnhem organiseren 4 werkconferenties, over het in praktijk brengen van Nieuw Cultureel Burgerschap en hoe dit ingezet kan worden tegen de uitsluiting van (moslim)migranten. Hoofdvraag: ‘Nieuw Cultureel Burgers worden niet geboren maar gecreëerd, hoezo?’ Wanneer moslims worden uitgesloten en in reactie daarop kiezen voor afsluiting.

In navolging van Joseph Beuys, die in de jaren zeventig talloze lezingen organiseerde om kunst en cultuur midden in de samenleving te plaatsen, presenteren InterArt en Marhaba 100 lezingen, waarin wordt gereflecteerd op de maatschappelijke betekenis van kunst vanuit een intercultureel perspectief en een islamitisch vertrekpunt.

Deze werkconferenties onderzoeken de mogelijkheden om Nieuw Cultureel Burgerschap te verwerkelijken in de hedendaagse samenleving. Nieuw Cultureel Burgerschap, speerpunt in het beleid van InterArt, neemt diversiteit tussen individuen als uitgangspunt en streeft naar autonomie van het individu binnen een sociale context. InterArt heeft onderzoek gedaan naar essentiële competenties die nieuwe culturele burgers nodig hebben en welke instanties in staat zijn dit te ontwikkelen. Behalve het onderwijs en het publieke domein is vooral de culturele sector daar geschikt voor. Marhaba werkt aan het verbreden en verstevigen van de kunst en cultuur van moslims en migranten in Nederland, en vraagt zich af hoe nieuw cultureel burgerschap binnen dit referentiekader valt te realiseren.

Specialisten uit het wetenschappelijke, culturele en maatschappelijke veld en natuurlijk kunstenaars en theatermakers geven hun visie op het gebied van onderwijs, kunst & cultuur en het publieke domein (digitaal en fysiek, specifiek de media) en proberen de volgende vragen te beantwoorden: Wat kan ieder domein bieden en hoe zou het gedefinieerd moeten worden met betrekking tot de verwezenlijking van cultureel burgerschap? Hoe kunnen we cultureel burgerschap realiseren in een polariserende samenleving, waar uitsluiting slachtoffers creëert, die zich vervolgens afsluiten voor de maatschappij?

De werkconferentie vindt verspreid over vier weekenden plaats, waar steeds +/- 25 lezingen en performances worden gegeven. Sprekers zijn onder andere (ovb): Gerard Rooijakkers, Gitta Luiten, Job Cohen, Halleh Ghorashi, Raoul Teulings, Erna Flokstra, Domenica Ghidei Biidu, Joes Segal, Jeanneke den Boer, Rachida Azough, Chris Keulemans, Fouad Laroui, Liane van der Linden, Charlotte Huygens, Wim van de Donk, Ahmed Aboutaleb, Adelheid Roosen, Kader Abdollah, Kitty Zijlmans, Naema Tahir, Mirjam Westen, Dick Pels, Yasmine Allas, Paul Cliteur, en diverse kunstenaars en performers. Presentatie door o.a.: Imad El Kaka (NMO) en Tanja Jadnanansing (NOS).

Samenwerkingspartners: Zina, ISIM, Kosmopolis Nederland, De Balie.

Data: Deel I: Algemene Inleiding 2 - 4 november

Deel II: Onderwijs 23-25 november

Deel III: Kunst en Cultuur 14-16 december

Deel IV: Publieke Domein 4 - 6 januari

Aanvang | vrijdag en zaterdag 10 - 18 uur en 20 - 22 uur, zondag 10 - 18 uur.

Entree | gratis (Avondprogramma alleen gratis bij deelname aan dagprogramma)


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...