07 februari 2011

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op maandag 7 februari 2011.

Mooie actie in Bergen gisteren, waar de bevolking zich weigert neer te leggen bij de plannen van Maxime Verhagen om een gigantische gasopslag te creëren onder de Bergermeerpolder.

Het verzet is groot, aanhoudend, en zeer terecht. De Partij voor de Dieren ziet om voor de hand liggende (duurzaamheids)redenen al niets in de 'gasrotondestrategie' die van Nederland de grootste gasleverancier van Europa zou moeten maken. En al helemaal niet als daar unieke en kwetsbare natuurgebieden voor moeten worden opgeofferd, zoals de Loterijlanden in deze polder waar de ernstig bedreigde grutto broedt. Maar laat Bergen nou ook nog een seismologische geschiedenis hebben, en laten er nou eerder aardbevingen zijn geweest die diepe sporen hebben nagelaten in het dorp. Wie verzint dat je daar wel even Russisch gas onder de grond kunt pompen, om weer door te verkopen aan de Engelse industrie? 

Dankzij Gasalarm2 is opnieuw gekeken naar de risico's op bevingen en de gevolgen daarvan. De onderzoekers die deze zogenaamde 'second opinion' hebben geschreven zijn duidelijk: het Bergermeerveld is seismisch niet stabiel, het gedraagt zich a-typisch en als zij voor de keuze gesteld zouden worden: of de Bergermeer of een veld zonder deze kenmerken, zouden ze voor het laatste kiezen. Alles bij elkaar zijn de risico's en de onzekerheden veel groter dan Verhagen de Kamer tot nu toe heeft willen doen geloven. Woensdag spreken we daarover door met veiligheidsexperts, omwonenden en de gemeente in een door ons geïnitieerde hoorzitting. Hoop zeer dat een meerderheid van de Kamer zich zal realiseren dat gasopslag onder de Bergermeerpolder onverantwoord is.

Aan de inzet van de Bergenaren zal het in elk geval niet liggen. Zij hebben de afgelopen maanden een overtuigende en goed onderbouwde proteststem laten horen tegen een onzalig plan dat dramatische gevolgen zal hebben voor de natuur, de rust en de veiligheid in hun dorp. Met een laatste actie gisteren met de onthulling van een kunstwerk van Ron Moret door wethouder Alwin Hietbrink. Op naar de hoorzitting woensdag!  

Actiespandoek en kunstwerk. Zeg nou zelf, zulke boorinstallaties passen toch niet in een natuurgebied? 

Inwoners van Bergen geven tegengas 

Wethouder Alwin Hietbrink roept iedereen op woensdagochtend naar de hoorzitting in Den Haag te komen. Doen hoor! Het begint om 10.15 uur! 

Was samen met andere PvdD'ers in het prachtige Bergen.

Hier met PS-lijsttrekker Noord Holland Bram van Liere in gesprek met Alwin en zijn vrouw 

Nog even een fotootje voor verkiezingsbord met mollenprotest :)

Géén gasopslag! (en ook geen CO2-opslag trouwens)

Wordt drukke dag woensdag, want tegelijk met de hoorzitting is het plenaire debat over de wijziging van de Wet gewasbeschermingsmiddelen. Landbouwgif dus, met al haar gevaren voor biodiversiteit, waterkwaliteit en volksgezondheid. We gaan ons uiterste best doen om de nu voorgestelde versoepelingen voor de toelating en het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te draaien, en de wetgeving verder aan te scherpen. Liveverslag op twitter: www.twitter.com/estherouwehand ;)

Tot gauw!