Brief regering; Vrije prijsvorming mondzorg - Beleidsdoelstellingen op het gebied van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Deze brief is onder nr. 3 toegevoegd aan dossier 32620 - Beleidsdoelstellingen op het gebied van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Beleidsdoelstellingen op het gebied van Volksgezondheid, Welzijn en Sport; Brief regering; Vrije prijsvorming mondzorg
Document­datum 07-02-2011
Publicatie­datum 07-02-2011
Nummer KST326203
Kenmerk 32620, nr. 3
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2010–2011

32 620

Beleidsdoelstellingen op het gebied van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nr. 3

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 februari 2011

Bij brief van 29 april 2010 (Kamerstuk 32 123 XVI, nr. 132) heeft de vorige minister van VWS u geïnformeerd over zijn visie op de vrije prijsvorming in de mondzorg. Vanwege de toentertijd demissionnaire status van het kabinet heeft hij besloten om een definitief oordeel aan zijn opvolger over te laten.

Inmiddels heb ik besloten om de invoering van de vrije prijsvorming voor de mondzorg per 2012 na te streven, mits voldaan is aan de noodzakelijke voorwaarden op het gebied van transparantie. Aanvullend aan de eisen die bij brief van 29 april 2010 aan uw Kamer zijn verwoord, is dat in de wachtkamer aan de patiënt duidelijk kenbaar wordt gemaakt wat de bevoegdheden en bekwaamheden zijn van degenen die in de praktijk werkzaam zijn.

Het is voor mij essentieel dat patiënten, in een situatie van vrije prijsvorming, goed en helder worden geïnformeerd over prijs, kwaliteit en prestatie. Ik hecht daar met name aan, omdat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), tekortkomingen in deze transparantie heeft geconstateerd. Inmiddels is vanuit mijn ministerie met de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde, als grootste koepel binnen de sector, overleg gevoerd over de transparantie die moet zijn bereikt, alvorens definitief over de invoering van de vrije prijsvorming te besluiten (zie bijgaande brief)1. Ik wil uiterlijk in juni 2011 de balans opmaken en op grond daarvan nader besluiten over de invoering van de vrije prijsvorming per 1 januari 2012 en in welke hoedanigheid (wel of niet proefsgewijze) dit gaat geschieden. Over dit besluit zal ik u dan nader inlichten.

1 Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt van de Tweede Kamer der Staten-

Generaal.

Ik vertrouw erop u voldoende te hebben geïnformeerd.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E. I. Schippers

3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.