De wereld in beweging

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op zondag 6 februari 2011, column.

Soms moet je er even bewust bij stilstaan, bij die beelden op TV. We kijken live mee naar een revolutie in de Arabische wereld. Wonderlijk, inspirerend en sinds enkele dagen ook beangstigend. Meer dan dertig jaar lang leeft een groot deel van de bevolking in Egypte in armoede en wordt zij onderdrukt. Nu klinkt de schreeuw om democratie, voor mensenrechten en voor de vrijheid om te zeggen wat je wil.

De hele wereld houdt haar hart vast. Hoe loopt dit af? Ik ben een optimist. Ik ga ervan uit dat deze massale opstand tegen onderdrukking en armoede uiteindelijk zal uitlopen op iets mooiers, iets beters. De mensen verdienen het. Mocht je zaterdag uiting willen geven aan deze hoop, dan is er zaterdag een manifestatie in Amsterdam.

De Provinciale Statenverkiezingen lijken nogal nietig en onbelangrijk vergeleken bij dit grote nieuws uit de wereld. Maar vergeet niet, dat dit precies is waar de mensen in Egypte voor strijden. Wij kunnen kiezen in vrijheid en ons uitspreken tegen de macht wanneer we maar willen. Vrije verkiezingen zijn voor ons een goede gewoonte geworden. Maak daar dus ook gebruik van op 2 maart.

De SP staat er goed voor. Onder partijgenoten proef ik optimisme. Ik deel dat optimisme. Als geen ander is de SP de partij die het protest tegen dit kabinet organiseert. Ik hoop van harte dat we erin slagen om Nederlanders naar de stembus te krijgen. Want op 2 maart heeft stemmen echt zin. Jouw protest op 2 maart in de provincie, kan voor een structureel protest in de Eerste Kamer zorgen en daarmee het afbraakbeleid van CDA, VVD en PVV op zijn minst vertragen, en hopelijk helemaal voorkomen.

Deze column direct in je email? Abonneer je op de nieuwsbrief van de SP